Vogeldagboek©


Vrijdag 9 december 2005 - Roepende rallen

Na de middag toch maar naar buiten gegaan. En inderdaad, richting Starrevaart werd het lichter, ik zag de zon zelfs even. Een uur later was ook de vogelplas (weer) toegedekt door een zware grijze deken.

Toch een leuk uurtje gehad. In het moeras tussen parkeerplaats en Meeslouwerplas hoorde ik diverse kiep-kiek-geluidjes van waterrallen. Aan de westkant van dit gebied, bij de toren, zag ik er op een gegeven moment 3 tegelijk foerageren. Verderop riep een vierde.

Waterral091205
Voor de sfeer: een waterral (Rallus aquaticus - Water Rail) bij de Meeslouwerplas.

Ze bleven niet lang dicht bijeen: ze joegen elkaar steeds weg. Ik heb me nog een tijdje verscholen tussen de begroeiing, een paar keer kwamen ze (hoorde ik ze) tot op een paar meter.

Turksetortel091205
Turkse tortels (Streptopelia decaocto - Eurasian Collared Dove) zijn dankbare gasten op de voederplekken in onze tuin (en alle andere tuinen).

Door de dichte vegetatie waren de rallen niet te fotograferen. Slechts een paar foto's gemaakt op zo'n twintig meter, waarop meer takken dan vogels te zien zijn.

Bij zacht weer kan je het hele jaar wel tjiftjafs tegenkomen, maar het is altijd leuk zo'n vogeltje in de winter van tak naar tak te zien shoppen. In eigen tuin liet de zwarte mees zich vanmorgen weer even zien.