Vogeldagboek©


Donderdag 8 december 2005 - Koereigers in de Waard

Wij noemden vroeger de weg tussen Bleskensgraaf en Wijngaarden 'de Wingerdsesteeg'. Bij de Wingerdsesteeg, op een paar kilometer van de molen waar ik geboren ben, had ik mijn eerste 'serieuze' afspraakje, lang geleden hoewel ik haar naam nog weet.

Officieel heet de weg vanaf de N214 naar Wijngaarden de Wijngaardsesteeg en het stuk vanaf de N214 naar Bleskensgraaf de Wijngaardseweg. Daar, in Polder Zuidzijde in Bleskensgraaf, zitten sinds enkele dagen 2 koereigers.

Koereiger081205
Koereiger (Bubulcus ibis - Cattle Egret) in winterkleed. De vogels zaten op grote afstand, lastig te fotograferen.
Koereiger081205G

Op zich is 1 koereiger al bijzonder, 2 bij elkaar mag je héél speciaal noemen. Hoewel deze van oorsprong Afrikaanse vogel steeds verder oprukt en zich inmiddels in diverse werelddelen gevestigd heeft.

Het is een klein soort reiger, ter grootte van een eend maar dan met een langere nek, 's zomers met oranje en witte veren, 's winters wit met heel donkere poten. De reigers in de Alblasserwaard zijn adulte vogels, jonge vogels hebben een zwarte snavelpunt.

Ten minste een van de vogels (maar waarschijnlijk allebei) had, zag ik bij een korte vlucht, gelige tenen aan de onderzijde. En ook zag ik op de kruin van een reiger al wat oranje doorschemeren.

Kolgans081205
Kolgans (Anser albifrons - Greater White-fronted Goose) in Polder Noordzijde te Bleskensgraaf.

Verder leek een van de vogels ietsepietsje groter dan de andere en had een vogel een iets ander patroon onder het oog. Volgens alle beschrijvingen is er geen verschil tussen man en vrouw. In elk geval foerageerden ze doorlopend vlak bij elkaar. Maar of het een paartje is?

Vanmorgen was het nog grauw toen ik bij de koereigers ging kijken. Daarna ben ik naar de duizenden kolganzen gegaan die foerageren langs de Geerweg/Donkse Laagte in het noorden van Bleskensgraaf.

Het blijft een apart gezicht zo veel ganzen op onze weilanden te zien grazen, vogels die broeden op de Siberische toendra's en hier overwinteren. Er zaten een paar honderd brandganzen tussen. En veel buizerds op paaltjes, wachtend totdat een verzwakte of een oude gans te grazen genomen kan worden.

Koereiger081205D
Koereigers (Bubulcus ibis - Cattle Egret) zijn kleine vogels, op deze foto tussen de knobbelzwanen duidelijk te zien.