Vogeldagboek©


Spreeuw101205
Spreeuw (Sturnus vulgaris - Starling) in winterkleed, zaterdag in onze tuin.
Het is een topper onder de tuinvogels.
Dinsdag 13 december 2005 - Tel de tuinvogels!

Zowel Vogelbescherming Nederland als SOVON Vogelonderzoek organiseert (opnieuw) tuinvogeltellingen waaraan iedereen kan meedoen.

De tuinvogeltelling van Vogelbescherming is komend weekend, op zaterdag of op zondag, de beste tijd (meeste vogels) is tussen 9 en 10 uur. Tel op één van beide dagen vanaf een vaste plek in tuin of park alle vogels die je ziet. Maak geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, dubbeltellingen zullen niet altijd te voorkomen zijn.

Tuinvogeltelling_234x60

De gegevens kunnen via een speciaal formulier op de site van Tuinvogeltelling.nl (klik op de button hierboven) worden doorgegeven. Op deze site is nu al een handige turflijst van de soorten te downloaden, verder staan er nog meer instructies op alsmede informatie over (tuin)vogels. Deelnemers ontvangen later een verslag met tekeningen van Marjolein Bastin.

Groenling121205A
Ook groenling (Chloris chloris - European Greenfinch) en zeker pimpelmees (Parus caeruleus - Blue Tit) zie je vaak rond de huizen. Gisteren in de tuin.

Wildeeenden131205
Wilde eenden (Anas platyrhynchos - Mallard) zullen niet in veel tuinen voorkomen, bij mij althans niet, dit paartje zwom vanmorgen op de Starrevaart.

Ook SOVON Vogelonderzoek organiseert weer tuinvogeltellingen, als aanvulling op de wintervogeltellingen van SOVON-medewerkers in 'buitengebieden'. Tel elke dag, van 15 tot en met 31 december, 5 minuten lang de tuinvogels. Door deze korte tellingen zullen dubbeltellingen nauwelijks voorkomen en ontstaat een zuiver(der) beeld over de tuinvogels.

Uitgebreide informatie hierover en hoe hieraan mee te kunnen doen is te vinden op de speciale website van SOVON over de wintervogeltelling.


*****
Recent verschenen: De Grote Trek; vogelsoorten, routes, pleisterplaatsen