Vogeldagboek©


Donderdag 25 augustus 2005 - Krombek op BHP

Heel bijzonder is een krombekstrandloper niet, je ziet ze op hun trek naar Afrika altijd wel ergens in slikjes opduiken. Toch was het vanmiddag terecht een telefoontje van een vogelaar waard om me te melden dat er zo'n krombek op een eilandje in de Benthuizer Plas aan het foerageren was. In Zoetermeer worden ze sporadisch waargenomen en hij zou dichtbij zitten.

Ik was net naar De Wilck maar ben meteen gaan kijken. Pas na een uur, toen ik mijn spullen al weer aan het inpakken was, kwam de vogel te voorschijn, helaas vrij ver weg. Door fel tegenlicht, en vanavond door de grijze lucht, lukte het me niet goede foto's te maken. Jammer, want het was een prachtige, juveniele vogel in een 'vers' kleed. En dan te bedenken dat hij ergens in arctisch Siberië is geboren!

Krombekstrandloper250805D
Juveniele krombekstrandloper (Calidris ferruginea - Curlew Sandpiper; juv) op de Benthuizer Plas.
Krombekstrandloper250805H

Icarusblauwtje160805
Deze twee Icarusblauwtjes (Polyommatus icarus - Common Blue) heb ik op 16 augustus in Lentevreugd gefotografeerd. De onderkant van beide geslachten is gelijk, maar de bovenkant verschilt sterk: blauw voor de man (male blue) en bruin voor de vrouw, soms met blauwe bestuiving.
Icarusblauwtje160805A

Watersnip250805
De watersnippen (Gallinago gallinago - Snipe) zijn intussen massaal uit hun broedgebieden teruggekeerd. Je ziet er veel in De Wilck, op de Starrevaart enz. Deze vanmiddag ook op de BHP, met een tiental andere. Een snip is ietsje groter dan een krombekstrandloper.