Vogeldagboek©


Dinsdag 23 augustus 2005 - Kruipen, springen, rennen, vliegen

Vanmiddag even langs De Wilck (grote zilverreiger) en de Oostbroekpolder gereden (zo'n 700 à 800 rustende wulpen vlak bij elkaar).

Gisteravond in De Wilck waren er nog niet zo veel wulpen als anders, waarschijnlijk ben ik te vroeg weggegaan. Wel 2 buizerds, een juveniele bruine kiek, 8 lepelaars, 3 tapuiten, 2 geoorde futen, duizenden kieviten en goudplevieren. Er is enkele malen al weer een slechtvalk gemeld.

Talloze rustende vogels werden opgejaagd door een volwassene in vakantiebroek met jonge knaap die dwars door De Wilck struinden. Ze wilden duidelijk ergens naartoe (geriefbosje?) maar liepen verkeerd en tegen een sloot aan. Wat zochten ze daar? Heb foto's van ze gemaakt en probeer erachter te komen wie 's avonds in zo'n vogelrustgebied de boel ernstig verstoort.

Ik weet het, moet me niet aan dat ergerlijk gedrag ergeren, had foto's van die mooie tapuiten moeten maken. 'k Ben maar op mijn knieën gaan zitten en heb me geconcentreerd op een rietkruisspin, een algemene spin van vochtige gebieden. Deze spin kan in allerlei kleurvariaties voorkomen.

Rietkruisspin220805
Rietkruisspin (Larinioides cornutus - Orb Weaver) in De Wilck.
Rietkruisspin220805A

Gewonerenspin100805
Nog een algemeen voorkomende spin (foto 10 augustus) een gewone renspin (Philodromus cespitum). Ze hebben hechtschijfjes onder hun poten en kunnen daardoor makkelijk over glas lopen, zoals over ons keukenraam.

Gewonegoudoogdaas160805
Dazen zijn geen lieverdjes en kan je beter niet op je huid krijgen, ze steken pijnlijk. Daarom was ik blij dat deze, fraai gekleurde, gewone goudoogdaas (Chrysops relictus - Horse Fly) op m'n camera ging zitten. Deze daas zoekt vochtige plekken op, deze foto op 16 augustus gemaakt bij een poel in Lentevreugd.
Gewonegoudoogdaas160805A

Bruinesprinkhaan100805A Bruinesprinkhaan100805B
Ook een heel algemene soort is de bruine sprinkhaan (Chorthippus brunneus - Field Grasshopper). Het zijn van die beestjes die je overal om je heen ziet springen als je door begroeiing loopt (10 augustus Spookverlaat).
Bruinesprinkhaan100805