Vogeldagboek©


Roodhalsfuut260805
Juveniele roodhalsfuut (Podiceps grisegena - Red-necked Grebe) met visje in de snavel bij de Starrevaart.
Vrijdag 26 augustus 2005 - Fraaie jonge roodhalsfuut

Een fraai gekleurde jonge roodhalsfuut zwom rond de middag in het plasje bij de parkeerplaats van de Starrevaart. De vogel ving het ene kleine visje na het andere, rustte dan even en ging weer verder vissen. In Drenthe broeden enkele paren, maar ik heb niet gehoord dat ze ook ergens anders in ons land broeden.

Roodhalsfuten zijn vrij schaars voorkomende vogels. Ze broeden voornamelijk in Oost- en Noordoost-Europa. 's Winters trekken er altijd wel naar West-Europa en zijn dan langs de kust en op grotere binnenwateren te zien. Ook op de Starrevaart zijn enkele malen roodhalsfuten gesignaleerd, zelf heb ik er eind september 2002 daar nog een gezien, ook een juveniele.

Het mooie van déze vogel was dat hij geen groot wateroppervlakte had uitgezocht, maar een klein plasje, zodat je hem van dichtbij kon bewonderen.

Verdere waarnemingen o.a.: in hetzelfde plasje een ijsvogel en op de Starrevaart 1 heilige ibis, 22 lepelaars, 2 zomertalingen, 3 bonte strandlopers, 1 krombekstrandloper, 40 wulpen, honderden goudplevieren (die wilde ik net gaan tellen toen de melding van de roodhalsfuut kwam), 2 tureluurs, 2 grutto's, 1 kluut, 8 zwarte ruiters, 4 kemphanen, 80 huiszwaluwen en 6 zwarte sterns.

Roodhalsfuut260805A

Roodhalsfuut260805B

Roodhalsfuut260805D