Vogeldagboek©


Donderdag 7 oktober 2004 - Zwoegende roerdomp

Langzaam klapwiekte de roerdomp voorbij de Starrevaarthut. Hij was waarschijnlijk uit het riet ten noorden van de hut opgestegen om, tegen de harde wind in, een demonstratievlucht voor de hut te maken. Al enkele weken wordt er op de Starrevaart een roerdomp gesignaleerd, dit was de eerste keer dat ik hem in dit seizoen zag. De vogel vloog zo langzaam dat ik nog geprobeerd heb een foto via mijn telescoop te maken, maar dat mislukte. Na een aantal minuten plofte hij in het riet aan de zuidoostkant van de vogelplas.

Het was een van de leuke waarnemingen vandaag. Een volwassen slechtvalk, waarschijnlijk een man, joeg de rustende vogels grote schrik aan. Alleen al zijn verschijning veroorzaakt paniek, de vogel viel niet eenmaal aan. Ook een vrouw bruine kiekendief was niet populair onder de vele vogels, vooral kieviten slaan snel op de vlucht, met in hun kielzog eventueel aanwezige goudplevieren, vandaag 65.

Verder blijven de zwarte sterns bijzonder lang hangen, vandaag 3, en ging op het schelpeneiland de grote zaagbek, die gisteren voor het eerst was gezien, uitgebreid liggen slapen. Verder o.m. 17 wulpen.

Grotezaagbek071004
Man grote zaagbek (Margus merganser - Goosander; male eclipse) in eclipskleed. Deze vogel heeft donkere veren op de bovenzijde (jonge vogels en vrouwen zijn egaal grijs) en de witte veren van het prachtkleed komen er al door.

Smient071004
De grote invasie moet nog komen, maar steeds meer smienten (Anas penelope - Eurasian Wigeon) zakken af naar ons land. Deze smient begint al aardig op kleur te komen, al is zijn oranje kopvlek nog niet geheel op kleur.

Weer naar het Buytenpark geweest, ik moest nog wat paddenstoelen die ik gefotografeerd had beter bekijken. En tegelijk nog wat foto's maken. Aan de begroeiing aan de westkant, tegenover de grote steenblokken, zaten 2 roodborsttapuiten (weer de man met nog een egaalzwarte kop) en 4 paapjes. Ze vlogen telkens met z'n zessen heen en weer.

Het verschil tussen paapjes en roodborsttapuiten (op die fel gekleurde man na) is best lastig te zien, maar ze verraadden zich door hun geluid. Roodborsttapuit doet vrij hard trrr, paapje veel zachter tsjuuh. Verderop in het park zat een vijfde paapje.

Paapje071004
Paapje (Saxicola rubetra - Whinchat) in het Buytenpark.

Ruigelfenbankje061004
Een voorproefje van de paddenstoelen uit het Buytenpark die de komende tijd in Vogeldagboek zullen verschijnen: een ruig elfenbankje (Trametes hirsuta - Hairy Bracket). Deze zwam heeft ronde poriën (aan de onderkant). Als die langwerpig zijn, is het een fopelfenbankje.