Vogeldagboek©


Woensdag 6 oktober 2004 - Weinig trek, veel meeuwen

Ik heb geen geluk met de trekvogels. Het zag er vanmorgen mooi uit, zonnetje, wel een erg harde zuidwestenwind, maar daar trekt een beetje trekvogel zich toch weinig van aan? Zo rond half 9 was ik op telpost Buytenpark. Meteen ploegde een groepje van 23 kneuen voorbij en ik zag al grote aantallen in het verschiet. Maar het viel bar tegen.

Tot half 12 in het park geweest, enkele honderden spreeuwen, enkele tientallen graspiepers en veldleeuweriken, een paar kleine groepjes vinken en een paar rietgorzen, zanglijsters en watersnippen. Nou ja, ook wat duiven en kraaien en kieviten, maar waren die echt aan het trekken? In elk geval wel 2 sperwers die zwijgend en zwoegend naar het zuiden trokken.

Het Buytenpark heeft meer 'attracties'. Op en tussen de talloze gevelde bomen krioelt het werkelijk van de zwammen, in alle soorten en maten. Met een half oog naar de (lege) lucht kijkend en beide oren in alarmstand om de laagvliegers te traceren, ben ik wat rond gaan neuzen. De komende dagen zal ik een aantal foto's van paddenstoelen meesturen, het is tenslotte herfst.

Bij dat rondneuzen zag ik nog 3 roodborsttapuiten waarvan een man met een nog egaal zwarte kop en een argusvlinder. Tegen de middag ging het wat regenen en heb ik nog even een klein rondje gemaakt: langs het Zwetslootpad 4 en in De Wilck 1 tapuit.

Zilvermeeuwen langs het Zwetslootpad, je kan ze daar (en trouwens overal want het wemelt van de meeuwen in de polders) in alle maten en soorten zien.

Meeuwen vormen waarschijnlijk de moeilijkst te herkennen vogelgroep omdat juveniele vogels vaak op elkaar lijken, ook vogels in winterkleed zijn soms lastig te onderscheiden, verder zijn er heel veel regionale verschillen en bovendien paren diverse meeuwensoorten ook nog eens met elkaar.

Zilvermeeuw_1ewinter061004
Zilvermeeuw in 1e winterkleed (Larus argentatus - European Herring Gull; 1st winter).

Zilvermeeuw061004
Deze zilvermeeuw (Larus argentatus - European Herring Gull) gaapte eens uitbundig.

Zilvermeeuw_ad_winter061004
Adulte zilvermeeuw in winterkleed (Larus argentatus - European Herring Gull; adult winter).

Zilvermeeuw_2ewinter061004
Zilvermeeuw in 2e of 3e winterkleed (Larus argentatus - European Herring Gull; 2nd or 3rd winter).