Vogeldagboek©


Vrijdag 8 oktober 2004 - In Bentwoud 23 baardmannetjes

Rond de middag stopte de regen, geleidelijk aan kwam de zon door, het werd zelfs behoorlijk warm in het Bentwoud. Zo heerlijk rustig daar! In de pakweg drie uur dat ik er was, geen mens gezien. Je hoort er ook nauwelijks verkeer, hooguit een tractor, in de verte zie je alleen vliegtuigen van en naar Schiphol draaien.

Wildecichorei081004
Op een onlangs gemaaid gedeelte in het Bentwoud bloeiden nog enkele wilde cichoreien (Cichorium intybus - Cichory).

De lucht was regelmatig vol met spreeuwen, kieviten en meeuwen. Andere vogels lieten het afweten, op 2 grote zilverreigers na die overvlogen en de roofvogels die doorlopend boven het gebied patrouilleerden. Vier buizerds waarvan een licht gekleurde telkens aan het bidden was, 4 torenvalken en 2 sperwers. Als die sperwers wat lager kwamen, vlogen er soms verschrikt wat vogeltjes op, vaak niet te herkennen.

In elk geval zaten er wat graspiepers en kneuen, verder een mooie man roodborsttapuit en een paapje. Het hoogtepunt van de dag was een grote groep van, ten minste, 23 baardmannetjes die luid snorrend en roepend naar het noorden vlogen, hun lange staart enigszins schuin naar beneden alsof ze van achteren overbelast zijn. Ze doken even de struiken in maar gingen al snel weer verder. Verder o.a. 1 tapuit langs het Zwetslootpad en ten minste honderd watersnippen boven de Benthuizer Plas.

Argusvlinders081004
Er vlogen flink wat insecten in het Bentwoud. Ik zag o.a. kleine vos, paardenbijter, zwartsprietdikkopje en deze merkwaardige in elkaar hangende argusvlinders (Lasiommata megera - Wall Brown). De zichtbare, gekleurde vleugels zijn van een vrouwtje, of de andere vlinder een man is, kon ik niet zien. Zouden ze nu nog paren? In elk geval vloog het vrouwtje steeds rond met die extra vlinder in haar buik.

Zadelzwam061004
Zadelzwammen (Polyporus squamosus - Dryad's Saddle) zijn opvallend, en ook mooie, paddenstoelen. Op de foto boven merkwaardig in elkaar gegroeide zadels, op de andere foto een 'enkelvoudige' zadelzwam. Wat op de foto's uit het Buytenpark niet te zien is, is het formaat: de vergoeide zadelzwammen waren zo'n 15 cm, de enkele zadelzwam maar liefst 30 cm!
Zadelzwam071004

Peksteel061004
Peksteel (Polyporus badius - Black-footed Polypore).