Vogeldagboek©


Maandag 22 november 2004 - Geen oehoe, geen velduilen

Vandaag geen uilen gezien, hoewel ik er erg mijn best voor heb gedaan. Ik stond vanmorgen op het punt even naar familie in de Alblasserwaard te gaan, toen ik hoorde dat er bij het Alblasserbos een oehoe was gesignaleerd. Nou, ik moest toch in Oud-Alblas en Papendrecht zijn, dus meteen de omliggende polders afgespeurd (de oehoe was op een paaltje gezien) en in het Alblasserbos gekeken. Helaas geen oehoe gezien.

Op www.waarneming.nl was meteen na de melding gisteren een discussie ontstaan. Het zou ook wel een héél bijzondere waarneming zijn, zo'n reuzenuil in de Alblasserwaard. Dichterbij dan 'rotsachtige' gebieden als in Zuid-Limburg en in de Achterhoek worden ze niet gesignaleerd. Maar je weet maar nooit, bovendien zou het een ontsnapt exemplaar geweest kunnen zijn.

Dan maar naar de velduilen in mijn eigen dorp. Intussen was het zeer hard gaan waaien en lieten weinig vogels zich zien, een enkele veldleeuwerik, groepen spreeuwen en kieviten, een groep van zestig holenduiven, 3 buizerds, 3 torenvalken maar geen velduilen. Het was waarschijnlijk nog te vroeg om te gaan jagen, óf ze zijn door de zware regenval van de afgelopen dagen gevlucht.

Spreeuw211104
Spreeuw (Sturnus vulgaris - Starling) in de voederring.

Bentwoud221104
Een algeheel toegangsverbod tot de rustplaats van de velduilen in het Bentwoud kon niet gerealiseerd worden, maar Staatsbosbeheer heeft vandaag in elk geval bordjes geplaatst dat in het gedeelte achter de Tweede Tocht honden aan de lijn moeten. Beter iets dan niets! Bovendien is dit in het voordeel van o.a. de kwartels en de bruine kiekendieven die straks in dit gedeelte gaan broeden. Op de achtergrond links en in het midden van de foto de lage begroeiing waar de velduilen zich ophouden.

Het aantal kleine zwanen begint nu ineens op te lopen. Vrijdag zaten er in Polder Nieuw Groenendijk 11 (10 adult en 1 juveniel), vandaag telde ik er 83 rond Benthuizen. In Polder De Hazerswoudsche Droogmakerij (ten westen van het Bentwoud) zaten er 47 (44+3) op een gerooide bietenakker, in de Benthuizer Noordpolder net ten noorden van de Slootweg 31 (29+2) eveneens op bieten en op een weiland in de Oostbroekpolder een gezinnetje van 5 (2+3). Vrijdagmiddag zat in De Wilck de 'Franse' grote zilverreiger, vanmiddag zag ik er weer een maar ik kon door de afstand niet zien of hij geringd was.