Vogeldagboek©


Dinsdag 23 november 2004 - Ze zijn er nog!

In de loop van de middag werd het mooi zonnig weer. Onderweg had ik een steenuiltje zien zonnen en de velduilen zouden dan toch ook wel actief worden? Gisteren had ik er geen gezien. Maar ze zijn er nog, al moest ik tot een uur of 4 wachten. Als eerste meldde zich een juveniele blauwe kiekendief en dan ineens, ja hoor, een velduil! De eerste, maar al heel snel kwamen er nog een paar te voorschijn, steeds meer vlogen er boven de ruigtes aan de oostkant van het Bentwoud, maximaal telde ik er 9 tegelijk in de lucht!

De uilen jagen niet alleen, ze 'spelen' ook met elkaar, waarbij ze soms met hun vleugels klappen en een geluid laten horen dat enigszins lijkt op een zwakke weergave van een watersnip. Eerst jaagden ze boven hun rustgebied (gelukkig daar vandaag niemand zien lopen), maar geleidelijk aan zwermden ze wat uit over de omringende bouwlanden.

Tegen het donker waren er nog maar een paar ter plekke. Helaas was er te weinig licht om ze te kunnen fotograferen. Gisteren heb ik een nieuwe fotocamera besteld. Binnenkort hoop ik naast de digiscoping-foto's van grote afstand, ook leuke plaatjes te kunnen maken van bosvogels als boomkruipers en goudhaantjes en ook van vogels in de vlucht. Vannacht heb ik al voorzichtig gedroomd van een zachtjes voorbij vliegende roerdomp....

'k Was een poosje niet op de Starrevaart geweest. Het aantal kieviten was toegenomen, evenals de smienten (ook veel in De Wilck). Aan 'bijzonderheden' valt er op dit moment niet zo veel te beleven op de vogelplas, maar dat kan morgen heel anders zijn!

Slobeend231104
De meeste eenden beginnen al weer aardig op kleur te komen, zoals deze man slobeend (Anas clypeata - Shoveler) op de Starrevaart.

Vanmorgen waargenomen o.a. 2 geoorde futen, 13 rosse stekelstaarten (9 man en 4 vrouw), 4 brilduikers (2+2), 9 zwarte ruiters en 3 kemphanen. Ook 7 kleine zwanen (6 ad en 1 juv) op de Starrevaart, verder nog 44 (43+1) in de Benthuizer Noordpolder, 10 (gezinnetje van 2+3 en 4+1) in de Oostbroekpolder en 24 in Polder Nieuw Groenendijk.