Vogeldagboek©


Dinsdag 13 april 2004 - Nog stilletjes in het riet

Na de fantastische tweede paasdag, die mijn gezicht wat roder heeft doen aanlopen, was het vanmorgen even slikken toen ik de miezer met de ruitenwissers van de voorruit moest vegen. Pas in de loop van de middag keerde het mooie licht (om te fotograferen terug), het belooft veel goeds voor de komende dagen.

Ik had gehoopt vandaag een eerste rietzanger, of kleine karekiet, of snor langs de rietkragen van de Starrevaart te horen, maar dat moet ik nog even uitstellen. Brabantse vogelaars vertelden me zondag al een kleine kar te hebben horen krassen. Drie zingende blauwborsten, die zich tussen de rietstengels door nu en dan goed lieten bewonderen, vergoedden echter veel.

Blauwborst130404
Deze blauwborst (Luscinia svecica cyanecula - White-spotted Bluethroat; male) zat in het plasje westelijk van de Meeslouwerplas, twee andere zag ik langs de noordkant van de Starrevaart. Met het mooie weer in het verschiet zullen ze de komende dagen zeker lekker hoog in de rietstengels klimmen!

De Starrevaart is behoorlijk in trek bij zwartkopmeeuwen. Vandaag was er weer een paartje aan het baltsen, andere dan de vorige keren. Dat kon ik zien omdat het vrouwtje een ring droeg die nog niet eerder was gesignaleerd. Aan haar vleugelpunten had ze wat zwarte vlekken, een teken dat ze haar tweede winter in haar jonge leven meemaakt, je kan ook zeggen een 3e jaars meeuw. Later vertelden vogelaars me dat ze ook gepaard hadden. Maar of ze ook op de vogelplas zullen gaan broeden?

Zwartkopmeeuwen130404A
Weer een paartje zwartkopmeeuwen (Larus melanocephalus - Mediterranean Gull; female - a little bit smaller - at the right) op de Starrevaart, rechts het vrouwtje met ringcode G[C4M]/a. Aan haar vleugelpunten zijn wat zwarte vlekken zichtbaar, een volwassen zwartkopmeeuw heeft volledig witte slagpennen, zie mannetje links.

Andere waarnemingen vandaag: lepelaar 2, geoorde fuut 1, zomertaling 4 man, rosse stekelstaart 16 (11m+5vr), brilduiker 6 (2+4; een 1e winter man die nog niet volledig op kleur is), kleine plevier 2, kemphaan 2, grutto 250 (bijna allemaal islandica's; 1 geringde grutto, kon niet beide poten aflezen).

De afgelopen dagen ben ik enkele malen kort op stap geweest, met een paar heel aardige waarnemingen. Donderdag 8 april: Starrevaart 1 boerenzwaluw, 1 vr grote zaagbek, 1 bonte strandloper, 1 kleine plevier, visdief 5, rosse stekelstaart 5 (4+1) en langs het vlinderpaadje (tussen fietspad en Meeslouwerplas) 1 zwartkop. Zondag 11 april: bij de Wilckplas een vrouw smelleken, een vroege koekoek (ik las dat dit jaar meer vroege koekoeken zijn gesignaleerd), een kemphaan en een visdief, in Polder Westgeer een lepelaar. Maandag 12 april Starrevaart 1 groenpootruiter en 3 lepelaars, Huys te Warmont 1 groene specht, diverse halsbandparkieten en boomkruipers.

Geoordefuut130404
Slechts 1 geoorde fuut (Podiceps nigricollis - Black-necked Grebe) op de Starrevaart, de laatste jaren komt er weinig meer van broeden.

Zomertaling130404
Vier mannen zomertaling (Anas querquedula - Garganey), in de polderslootjes heb ik er nog steeds geen gezien.

Grauweganzen130404
Steeds meer jonge vogels laten zich zien, zoals deze pullen van de grauwe gans (Anser anser - Greylag Goose).