Vogeldagboek©


Woensdag 7 april 2004 - Zwarte koppen tussen grijze wolken

Ik zou jokken als ik zou zeggen dat ik 'lekker' gevogeld had. Forse buien, harde wind en koud, ik vernikkelde na een paar uur in de Starrevaarthut. Toch was dat zo'n beetje de enige plek om vandaag nog iets aan 'natuurbeleving' te kunnen doen.

Het werd voornamelijk proberen de ringen van IJslandse grutto's af te lezen. Er zaten er weer verschillende tussen, een aantal kunnen ontcijferen (althans, de kleuren vaststellen) maar met een paar lukte het niet helemaal. Eén man 'gewone' limosa liet zich wel erg goed zien, maar of hij nu oranje of rode ringen had, of rood met een geel streepje, of verkleurde ringen, was nauwelijks te zien. Het zal heel wat puzzelwerk opleveren om de ringgegevens van deze grutto op te sporen.

De krenten in de kouwe pap waren een paartje zwartkopmeeuwen, een paartje zomertalingen, 1 kleine plevier, 1 kleine en 1 bonte strandloper, een aantal boerenzwaluwen en 7 rosse stekelstaarten (5+2). In Zuidbuurt foerageerde een visdiefje en in het natuurgebied Noord-Aa stapte een grote zilverreiger rond.

Zwartkopmeeuwen070404A
Diverse malen heb ik de laatste tijd van die fraaie zwartkopmeeuwen (Larus melanocephalus - Mediterranean Gull) op de Starrevaart gezien, vandaag opnieuw een paartje. Dit waren andere dan de vorige keer, een van de twee (de linkse vogel) had namelijk nog niet volledig naar zomerkleed geruid en zag nog wat witjes rond de ogen.