Vogeldagboek©


Woensdag 14 april 2004 - Zinloze Dood

Een prachtige dag, vanmorgen bij familie op de korenmolen in Oud-Alblas. Een ooievaar cirkelt rond. Er lopen ook roeken hoewel er in het 'kippenbos' geen nesten meer zijn, vorig jaar ook al niet. We zitten buiten, mijn broer brengt De Dordtenaar. Zeehonden worden doodgeknuppeld, voor hun vacht. Een aandoenlijke foto van een jong beest, de ogen léven nog. Die slachters doen hun 'werk' waarschijnlijk zonder wroeging, ze zijn niet anders gewend. De echte schuldigen zijn de vrouwen, en wellicht ook de mannen, die zo'n jong vachtje dragen. Die lui houden niet van dieren.

Nog een bericht, op de streekpagina. Bij Langerak zijn acht zwanen de nek omgedraaid. Ruw gedood. Daders onbekend. Een beschuldigende vinger wijst richting boeren, die geen zwanen dulden omdat ze gras vreten (7 zwanen eten evenveel als 1 koe, en niet 2 zwanen zoals in de krant stond) en hun brandende ontlasting achterlaten. Die daders houden niet van dieren. En als het boeren geweest zijn, kijk eens hoeveel kuilgras ze hebben, er is genoeg, niet één kruiwagen over voor die sierlijke vogels?

Ik vind het vreselijk als mensen dieren, zonder noodzaak, doden. Het is onethisch, het is onchristelijk, het is mensonwaardig. Ik houd van de natuur, ik houd van dieren. En toen ik thuiskwam huilde mijn vrouw. Een krap kwartier eerder was Spip doodgereden, precies tegen haar kopje, ze heeft niet geleden. De automobilist(e) reed niet hard, heeft het waarschijnlijk niet eens gemerkt. Spip zag waarschijnlijk een vogel, daar houden/hielden we allebei van. De poes is, was, van onze dochter die haar door haar werk in het buitenland niet kon verzorgen. Spip was ruim een jaar bij ons, en dan ga je extra veel van een dier houden. Ze hield merkbaar ook van ons. Ze is dood, een ongeluk, maar onherroepelijk. Ik begrijp niet dat mensen dieren zonder zwaarwegende reden kunnen doden.

Fitis_Tjiftjaf140404
Bij de Zijdebrug zongen tjiftjaf en fitis voluit. Aan hun zang zijn ze makkelijk te onderscheiden, maar tussen de takken valt dat best tegen. Op de foto links een fitis (Phylloscopus trochilus - Willow Warbler; at the left) en rechts een tjiftjaf (Phylloscopus collybita - Northern Chiffchaff; at the right).

Het was een prachtige dag. Bij de Zijdebrug zongen een fitis, een tjiftjaf, merels, vinken, mezen en een groepje kneuen me tegemoet. En een zwartkop. Ik heb ongeveer een uur lang geprobeerd de vogel te fotograferen, maar het lukte niet. Zo beweeglijk, steeds tussen de takken zijn prachtige liedje zingend, ongrijpbaar.

Langs het riet van de Achterboezem ook nog geen zingende karekiet of rietzanger. Wel overal rietgorzen en bij Kinderdijk een vrouw bruine kiekendief. Boven de weilanden hoorde ik 4 leeuweriken zingen. In het plas-drasgebied bij de eendenkooi van Oud-Alblas maar kort stilgestaan. Ik was er rond het middaguur, dan moet je pal tegen de zon inkijken.

Gaai140404
(Vlaamse) Gaaien (Garrulus glandarius - Eurasian Jay) laten zich heel lastig fotograferen. De vogels zijn erg schuw en duiken snel de beschutting in. Deze foerageerde in het Alblasserbos.

Kneu140404A
Man kneu (Carduelis cannabina - Common Linnet; male), foto van dichtbij en op afstand, foto boven bij de Zijdebrug, andere foto langs de Achterboezem. Als je goed oplet en vooral luistert, hoor je op het ogenblik flink wat kneutjes. Het zijn onopvallende vogeltjes die zich vooral door hun roep en zang verraden.
Kneu140404

In het Alblasserbos bij Papendrecht zongen ook 3 zwartkoppen maar die lieten zich zelfs niet zien. Het was rustig in het bos, een kleine vos en een dagpauwoog, miauwende buizerds. Ik was al op de terugweg toen ik aangesproken werd door een Dordtenaar die kort tevoren drie reeën had zien lopen, iets verderop. Wij daar nog een halfuur voorzichtig rondgekeken, maar we kregen ze niet (meer) in beeld.

Wildeeend140404
Wilde eend (Anas platyrhynchos - Mallard; male) in het Alblasserbos.