Vogeldagboek©


Patrijzen040407B
Paartje patrijzen (Perdix perdix - Grey Partridge) vanmiddag in de Generale Polder, Hazerswoude.
Woensdag 4 april 2007 - Behoedzame patrijzen

Vanmiddag langs de Vierheemskinderenweg een paartje patrijzen een uur lang bekeken. Ik zag op afstand zo'n geinig koppie boven het gras uitsteken, zette de automotor af en reed precies uit waar ze aan de andere kant van de sloot zaten. Intussen had ik mijn sjaal over de handgreep van het portier gehangen zodat ze mijn profiel (en camera) door de ruiten heen niet zouden zien.

Ze kropen maar heel even weg voor mij en gingen vervolgens door met hun bezigheden. In een ongelooflijk langzaam tempo (ca. tien meter in een uur) kropen ze door het gras, allemaal zaadjes pikkend.

Elke keer als er een fietser voorbijkwam, doken ze diep in het gras en dan duurde het minuten voordat ze hun kopjes voorzichtig omhoog staken of de kust veilig was. Als er een auto of tractor voorbijreed, waren ze veel minder verontrust. Een enkele maal doken ze weg voor een overvliegende kraai of buizerd.

Patrijs040407C
Vrouw patrijs (Perdix perdix - Grey Partridge, female).

En dan gingen ze weer graszaadjes eten. Vrijwel altijd maar een patrijs tegelijk: de ander hield de wacht. Als het vrouwtje at, keek de man rond, en omgekeerd. Ook als een van de twee vogels zich ging poetsen (meestal de man) blikte de ander spiedend rond.

Waarom zouden zulke vogels eigenlijk zo dicht bij een verkeersweg foerageren? Het is verderop in de graslanden toch veel rustiger? Of zouden ze instinctief de nabijheid van mensen opzoeken, wetende dat daar minder predators actief zijn?

Gisteren was ik in diergaarde Blijdorp geweest, daarover later meer. Door de tweede langdurige stroomstoring in korte tijd in Benthuizen e.o. kon ik geen Vogeldagboek maken.

Patrijs040407E
Man patrijs (Perdix perdix - Grey Partridge, male).

Vanmorgen een poosje bij de Starrevaart. Koude wind over het water. Waargenomen o.a. 2 zingende maar laag in het riet blijvende mannen blauwborst, 1 baardman, 12 zwarte ruiters (2 al in zomerkleed), 2 bonte strandlopers (winterkleed) en 3 mannen en 6 vrouwen brilduikers. Op het schelpeneiland zaten, na de brand, weer kokmeeuwen. Een boerenzwaluw draaide rondjes rond de kerktoren in Stompwijk.

Bergeenden300307
Bergeenden (Tadorna tadorna - Shelduck) zijn volop aan het baltsen. Dit groepje was vrijdagmorgen in een heiig Buytenpark 'actief' met elkaar.