Vogeldagboek©


Kievit010407
Onder het juiste zonlicht vallen de prachtige kleuren op
van de kievit (Vanellus vanellus - Lapwing), gisteren in De Wilck.
Maandag 2 april 2007 - Daar zijn de boerenzwaluwen

De boerenzwaluwen druppelen ons land binnen, vandaag zag ik 'mijn' eerste, boven de Starrevaart. Daar is zaterdagavond een groot stuk van de rietkraag aan de rijkswegkant door onbekende oorzaak afgebrand. Gelukkig dat de rietvogels nog niet aan het broeden waren.

Starrevaart020407
Harde wind, dan wil riet wel branden. De brandweer had een half uur nodig om het vuur te blussen. Foto vanmorgen gemaakt (Starrevaart: reed burnt down).

Door de brand ligt het schelpeneiland vanaf de ka erg in het zicht. Gevolg: de talrijke kokmeeuwen die daar wilden gaan broeden, worden door wandelaars verstoord. En misschien zit de schrik van de brand er ook nog wel in. In elk geval was vanmorgen het eilandje de meeste tijd verlaten. Daardoor zagen overigens kluten hun kans schoon er neer te strijken. Ze broedden daar altijd maar krijgen tussen de meeuwen vrijwel geen kans meer.

Kluut020407
Kluut (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet) boven de Starrevaart.

Baardman020407
Vrouw baardman (Panurus biarmicus - Bearded Reedling) in het riet.

In de rietkraag aan de noordkant zongen twee mannen blauwborsten. Ze zaten steeds laag in het riet, soms zag ik ze even. De tijd voor een mooie foto van een zingende blauwborst aan een rietstengel laat nog even op zich wachten.

Ook twee baardmannetjes zaten daar. Een vloog meteen weg, van een vrouw heb ik tussen de rietstengels door nog een fotootje kunnen maken. Op de plas verder o.a. 3 fraaie geoorde futen en een overvliegende vrouw bruine kiekendief.

Bontzandoogje310307
Zaterdagmiddag vloog dit bont zandoogje (Pararge aegeria - Speckled Wood) in het Prielenbos. Ook een citroenvlinder, maar die wilde maar niet gaan zitten. Verder o.a. 2 groene spechten.