Vogeldagboek©


Paapjes260906C
Twee van de paapjes (Saxicola rubetra - Whinchat) in het Buytenpark.
De vogel boven heeft spikkels op zijn borst: is dit jaar uit het ei gekomen.
Dinsdag 26 september 2006 - Het ene park is het andere niet

Via het bedrijventerrein PrismA op de grens Zoetermeer-Bleiswijk - waar duizenden spreeuwen in de hoogspanningsmasten zaten - vandaag in het Zoetermeerse Westerpark en Buytenpark geweest.

Wát een verschil! Het gecultiveerde Westerpark en het verruigde Buytenpark. Het Westerpark is een echt park met veel en hoge bomen, een schapenweide, gemaaide grasvelden, waterpartijen enz. enz. De mooiste bewoners zijn ongetwijfeld de groene spechten. Prachtige vogels, vandaag 2 gezien, maar poseren ho maar!

Het Buytenpark ligt vol boomstammen, er zijn enorme hoogteverschillen, er zijn grote vlaktes met ongemaaide grassen en kruiden, ruig. Heerlijk! Daar heb ik me vandaag enkele uren verpoosd. Echt veel soorten waren er niet te zien, maar dat geeft niet, als je maar geniet. "Geen beter leven dan het buitenleven" zei een voorbijganger tegen me.

Grotezilverreiger260906
Grote zilverreigers (Casmerodius albus - Great Egret) komen steeds vaker in ons land voor. In de polders blijf ik genieten van de exotisch aandoende witte kleur van zilverreigers. Deze vogel foerageerde vanmiddag in De Wilck.

Grotezilverreiger260906B

Paapje260906
Paapje (Saxicola rubetra - Whinchat) in het Buytenpark.

Putter260906A
Putter (Carduelis carduelis - European Goldfinch) in de rui vandaag in het Buytenpark.

Op diverse plaatsen tussen de boomstammen groeien zwammen, het 'paddenstoelenseizoen' komt eraan. Maar de meeste aandacht had ik voor paapjes, die langs de westhellingen van de oude vuilstortplaats foerageerden.

Hoeveel het er waren weet ik niet zeker. In elk geval heb ik er eenmaal vier tegelijk gezien, maar mogelijk vlogen er wel zes van deze leuke, kleine lijsterachtige vogeltjes rond.