Vogeldagboek©


Brandganzen250906D
Brandganzen (Branta leucopsis - Barnacle Goose) zie je niet zo vaak op de Starrevaart.
In de omgeving huizen verwilderde vogels, zo rond de dertig, die zie je nu en dan.
Vandaag ineens een grote groep van 91 brandganzen op de vogelplas.
Omdat deze gans steeds massaler in ons land broedt, neem ik aan dat het nog geen ganzen uit het barre Noorden zijn.
Maandag 25 september 2006 - Starrevaart blijft leuk

Hopelijk laat mijn conditie het de komende tijd toe om weer eens wat verder van huis te struinen, om weer eens wat 'anders' te zien. Maar gelukkig ligt de Starrevaart op een half uurtje, en een afwisselender vogelgebied op een paar vierkante kilometer is nauwelijks denkbaar. Hoeveel keer ik er ook kom: het blijft er altijd interessant.

Zeker nu het water wat lager staat en de slikken erbovenuit steken, miegelt het er van de steltlopers. Enkele duizenden kieviten, tussen de 800 en 1000 goudplevieren, veel watersnippen, verder vele, vele honderden ganzen en eenden,meerkoeten, meeuwen, aalscholvers enz.

Brandganzen250906
In de groep brandganzen zwommen een hybride (kleine) Canadese gans x brandgans (Canada x Barnacle Goose) alsmede een hybride sneeuwgans x brandgans (Snow x Barnacle Goose), op de foto in het midden.

Vandaag geteld op de Starrevaart o.a.: geoorde fuut 3 (1 in zomerkleed), lepelaar 9, brandgans 91 (verder in deze groep een mogelijke kruising Canadese gans x brandgans en een sneeuwgans x brandgans), brilduiker 1 vrouw adult, kleine strandloper 8, krombekstrandloper 2, bonte strandloper 10, kemphaan 7, watersnip >120, grutto 1, zwarte ruiter 16 en een leuk groepje van 9 groenpootruiters.

Krakeenden250906A
Overal in plas en vijver hoor je baltsende krakeenden (Anas strepera - courting Gadwells) met hun krakende roep en hun fluitende loktonen. Krakeenden baltsen heel vroeg. Ook wilde eenden zie je nu en dan al baltsen.

Struiksprinkhaan100906A

Onlangs op een zonnige dag zat deze struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima - Speckled Bush-cricket) bij de buren te zonnen op een hortensia.

Struiksprinkhaan100906C

Langs de Meeslouwerplas riep een waterral, een grote bonte specht liet zich horen en 2 krijsende halsbandparkieten vlogen over. Kort in de Leidschendammerhout gekeken, ik dacht even de graszanger te zien en te horen, maar was er niet zeker van. Nog een nabrandertje van vrijdagmiddag: 4 grote zilverreigers in De Wilck.