Vogeldagboek©


Wulp101106A
Overal in de polders kan je wulpen zien. Vaak kleine groepjes, soms ook een honderdtal bij elkaar.
Deze wulp (Numenius arquata - Curlew) zat vanmiddag bij Stompwijk.
Vrijdag 10 november 2006 - Drie slechtvalken

Vandaag in korte tijd drie slechtvalken gezien, waarschijnlijk alle drie volwassen mannen. Twee zaten vrij dicht bij elkaar op paaltjes in De Wilck. In elk geval waren het volwassen vogels, en niet erg groot, dus mannen.

Een uurtje later zag ik boven de Starrevaart een adulte vogel kort jagen. Ook niet zo groot en hij vloog weg richting Duivenvoorde: daar is zijn vaste stek. In de paar uur dat ik bij de Starrevaart was, was het regelmatig uiterst onrustig, dus vermoed ik dat dezelfde of een andere slechtvalk vaker aan het jagen was.

Toen ik vanmorgen vroeg naar de bakker ging, krijste een groep van 21 halsbandparkieten over ons dorp. Zo'n grote groep heb ik in deze omgeving nog niet eerder gezien. Ook een flinke groep kleine zwanen: 47 (42 adult en 5 juveniel) in de Oostbroekpolder. In De Wilck 3 grote zilverreigers, in de Barrepolder 1 heilige ibis.

Dodaars101106
Dodaars (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) bij de Starrevaarthut.

Over de Starrevaart vloog een groep van 85 kleine rietganzen zuidwestwaarts. Hoe herken je die dan, vroeg iemand die ook stond te kijken. Ze hadden geen strepen op hun buik zoals kolganzen. Bovendien was hun geluid iets hoger en minder massaal als van kolganzen.

Het waren ook geen grauwe ganzen: die hebben veel hardere en rauwere geluiden. Blijven als mogelijkheid over taiga- en toendrarietganzen. Hun geluid is lastig te omschrijven, meer 'roepend' dan 'pratend' en wat doffer. Ook gaven de brede witte staartranden uitsluitsel: kleine rietganzen.

Smient101106
Poetsende man smient (Anas penelope - Eurasian Wigeon; male) op de Starrevaart.

Verder o.m. waargenomen: 13 dodaarzen (groepje van 10 en 3 verspreid over plas), goudplevier 650, kievit ca. 2500, zwarte ruiter 6, baardman 2, halsbandparkiet 2, brilduiker 2 man (1 ruiend en 1 in prachtkleed) en 3 vrouw.

Kuifeend2K_101106
Man kuifeend met neusring (Aythya fuligula - Tufted Duck; male with nose saddle). Hij is op 4 juli 2006 als adulte vogel geringd in Frankrijk, in Marolles-sur-Seine. Het onderzoek is gericht op kennis over de migratie van kuifeenden.