Vogeldagboek©


Boerenzwaluw310506D
Deze boerenzwaluw (Hirundo rustica - Swallow) zit, als de lange reis goed is verlopen,
inmiddels lekker in het zonnetje in Afrika. Foto 31 mei 2006 Zoetermeer.
Donderdag 9 november 2006 - Vreemde snip

Als je watersnippen ziet, moet je altijd even controleren of er geen bokje tussen zit. Veel zeldzamer, ze leven verborgen waardoor je ze niet zo gauw ziet. Kleiner, stuk kortere snavel, wat donkerder ogend.

Toen ik gistermorgen vanaf afstand de slapende snippen bekeek op het oostelijke eilandje van de Benthuizer Plas, zag ik een afwijkende snip waarvan ik eerst dacht: mijn geluksdag, een bokje!

Telescoop opgesteld en meteen naar het belangrijkste herkenningspunt gekeken: een watersnip heeft een lichte streep midden over de kop, een bokje heeft een donkere kruin.

Watersnippen081106B
Watersnippen gisteren op de Benthuizerplas. Links een watersnip (Gallinago gallinago - Snipe) die voldoet aan de normale snip-eisen, rechts het kleinere en veel donkerder getekende exemplaar.

Pijlstaarten061106
Drie rustende pijlstaarten (Anas acuta - Pintail) maandag op de Starrevaart.

Dit was echter geen bokje met zijn lichte streep. Maar wel duidelijk kleiner dan de watersnip ernaast en met heel donkere vleugelveren, die zijn bij een watersnip veel lichter. Ik heb kort zijn snavel gezien: die was erg lang, als van een watersnip.

Verwarring met de (erg zeldzame) poelsnip was niet mogelijk: deze heeft weliswaar dezelfde koptekening als een watersnip maar is groter en heeft ook geen donkere vleugelveren. Kortom, ik weet geen raad met deze vogel

Een houtsnip ziet er weer anders uit, gisteren vloog er eentje in het Prielenbos op. Overigens herken je zo'n vogel nagenoeg uitsluitend aan (vlieg)gedrag en grootte. In het Prielenbos was het erg stil, slechts een groep van dertig koperwieken.

Vijf grote zilverreigers: De Wilck 2, Barrepolder, Noord-Aa SBB en Zwetpolder. In de Westbroekpolder 14 kleine zwanen. Roepende waterrallen op de Benthuizer Plas en de Plas van Wiegel (Noord-Aa Zoeterwoude). Vanmorgen op de BH Plas een paartje brilduikers: het mannetje maakte (al) baltsbewegingen.


Watersnip180305C
Watersnip (Gallinago gallinago - Snipe) zoals die eruit hoort te zien: Amaliahut 18 maart 2005.