Vogeldagboek©


Wulp250706A
In de Oostbroekpolder foerageerde vanmorgen deze wulp (Numenius arquata - Curlew; juvenile).
het is een juveniel, te zien aan de smalle streepjes op de buik en borst. Bij volwassen vogels zijn dat allemaal 'pijlen'.
Dinsdag 25 juli 2006 - Jacht op houtduiven

Een houtduif is een schadelijke vogelsoort. Volgens de Flora- en faunawet. Dat is in het verleden wel 'bewezen'. Een afschotvergunning is niet nodig, evenmin als werende middelen. Ook konijnen, zwarte kraaien en kauwen zijn vogelvrij.

In de Benthuizer Zuidpolder, ten noorden van de Zoetermeerse wijk Oosterheem, zaten vanmorgen een jager en zijn helper onder een camouflagenet. Zo te zien met een houtduif-op-een-draadje, een elektrische lokduif. Een nogal omstreden middel maar via jurisprudentie geaccepteerd. De een na de andere houtduif ging eraan, er lag een hele kring rond het schuttersnest.

Kerkuil250706
Op een boerderij waar 's avonds een uil wordt gezien, vond ik vanmorgen o.a. deze veren van een kerkuil (Tyto alba - Barn Owl).

Wettelijk niets aan de hand. Maar toch vond ik het niet erg 'sportief'. Want de houtduiven die de jager afknalde, werden opgejaagd door maaidorsers die op de percelen ernaast aan het oogsten waren. Hoe kunnen houtduiven nu schade aanrichten als het graan gedorst wordt/is? Afgesproken werk met de landbouwer?

Een wilde duif en ander wildbraad smaken volgens Hans, de voorzitter van de regionale Wildbeheerseenheid die ik vorige week sprak, lekkerder dan tamme dieren. En ook al kunnen deze houtduiven op geoogste graanvelden dan geen schade meer aanrichten, geoogst (woorden van Hans) wild is smakelijker! Het ging vanmorgen dan ook niet om schadebestrijding maar om het lekkere hapje.

Op de website van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (hoe lang verbindt het Huis van Oranje nog zijn naam aan een club van mensen die voor een lekker hapje wilde dieren doden?) staan recepten als 'wilde duiffilet met meloen en kiwi' en 'Duiven vol-au-vent'.

Nu en dan lucht ik mijn hart over jagers, over vogelaars, over fotografen en anderen die 'mijn grenzen' overschrijden. De grens die ik hanteer, is dat flora en fauna niet verstoord (laat staan gedood) mogen worden. Hoge uitzonderingen daargelaten.

Ik weet het wel, dit soort artikeltjes lokt altijd reacties uit. Alleen hoop ik dat daarbij argumenten gebruikt worden, scheldkanonnades zijn meestal niet origineel en getuigen van weinig beschaving.

Gewonebeurszwam070706
Gewone beurszwam (Volvariella gloiocephala - Stubble Rosegill) onlangs in het Prielenbos.

Grauweklauwier_rietkruisspin160706
In het niet toegankelijke Natuurstaatsmonument De Geerpolder in Bilderdam (Jacobswoude) komen volgens de Sovon grauwe klauwieren voor. Na een tip van een lezeres daar onlangs eens gaan fietsen en inderdaad op het fietspad langs dat gebied zaten insecten op het prikkeldraad gespietst. Op de foto een rietkruisspin (Larinioides cornutus - Orb Weaver, prey of a Lanius collurio - Red-backed Shrike). Overigens houd ik me altijd aanbevolen voor leuke tips over flora en fauna in de wijde omgeving van Benthuizen. Ik spring zeer voorzichtig met dergelijke tips om.

Wulp250706
Nog twee foto's van de wulp (Numenius arquata - Curlew; juvenile) in de Oostbroekpolder.
Wulp250706D