Vogeldagboek©


Slobeend200706
Deze juveniele slobeend (Anas clypeata - Northern Shoveler) was donderdagvond in een Wilckslootje aan het foerageren.

Maandag 24 juli 2006 - Vreemd eendje in de bijt

Voor de Starrevaarthut zwom vanmorgen een familie kuifeend. Moeder met zus pullen. Een van de kuikens leek op een geadopteerd piepkleine bergeend. Maar die zien er wat anders uit. Het beestje dook gezamenlijk met zijn broertjes en zusjes, (ik weet eigenlijk niet eens of bergeendpullen ook duiken, daar heb ik nooit zo bewust op gelet; hun ouders grondelen) en ging nu en dan even bij zijn moeder kijken.

Twee afwijkende gedragspatronen: hij werd nu en dan achterna gezeten door de andere pullen en zwom (misschien daarom) regelmatig net buiten het groepje.

Kuifeenden240706
Kuifeend x wilde eend? Wie zal het zeggen. In elk geval week deze pul in een jong kuifeendengezin (Aythya fuligula - Tufted Duck) nogal af van zijn broertjes en zusjes.
Kuifeenden240706_collage

Geen bergeend, maar wat dan? Mogelijk heeft de moeder een andere eend te diep in de ogen gekeken. Wellicht een woerd wilde eend, waaruit dit aparte eendje is ontsproten.

Ik houd me aanbevolen voor suggesties. Verder zou ik iedereen die op de Starrevaart komt, willen vragen de ontwikkeling van deze eend te volgen (evt. met foto's) en mij dat te melden. Thnx!

Kuifeenden240706A
Het vreemde eendje zwemt even met zijn moeder op (Aythya fuligula - Tufted Duck; female with 'strange' downy young).

Rossestekelstaart180706
Vrouw rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis - Ruddy Duck) dinsdag op de Starrevaart.

Vierbandsmalbok140706
Onlangs publiceerde ik een foto van een vierbandsmalbok (Leptura quadrifasciata - Longhorn Beetle). Dit is een gaver getekend exemplaar, foto gemaakt op 14 juli bij het Prielenbos.

Vanmorgen was ik tussen half 7 en half 9 op de vogelplas met o.a. geoorde fuut 5, lepelaar 17, zomertaling 4, tafeleend vrouw met 4 heel kleine pullen, rosse stekelstaart 10 man, kluut 2, kleine plevier 2, kemphaan 10, grutto 5 juveniel, zwarte ruiter 11, oeverloper 3, groenling 5, zwarte zwaan 1. Langs de Meeslouwerplas 1 waterral en 1 koekoek, overvliegend naar oost 3 halsbandparkieten.