Vogeldagboek©


Grotezilverreigers061206A
In de Barrepolder vanmiddag 5 grote zilverreigers (Casmerodius albus - Great Egret),
waarvan 4 op een rij, gebukt om de wind te trotseren.
Woensdag 6 december 2006 - Wind en toch stil

Nog steeds opmerkelijk lauw weer, ook grauw, regenachtig en veel wind. Bij veel vogels zie je dat ze zich moeten inspannen om op te boksen tegen de wind. De grote zilverreigers met hun lange nekken staan gebogen voorover, torenvalken houden hun vleugels een beetje gespreid als ze op de paaltjes zitten, bij meerkoeten slaat het water over hun kop als ze tegen de wind in tornen.

Zelf heb ik de polders vanmorgen snel verlaten en ben naar de duinen gegaan. In de Meijendel (Kijfhoek en Bierlap) voelde ik de wind minder, maar enkele malen kletsten regenbuien op mijn kalende kruin. Het was heel erg rustig, weinig mensen maar ook heel weinig vogels. Even naar de pieren in Scheveningen geweest, op meeuwen na erg stil.

Knikkergal061206A
Knikkergal of galnoten ((Andricus kollari - Marble Gall) in de Meijendel.

Waarnemingen dinsdag: 1 grote zilverreiger in de Barrepolder, Geerpolder en Zwetslootpolder. In de Zoetermeersche Meerpolder 30 (24+6) kleine zwanen. Daar ook 30 holenduiven. Vandaag o.a. 5 grote zilverreigers in de Barrepolder en 1 in de Geerpolder. Kleine zwanen: Oostbroekpolder 19 (13+6) en 10 (6+4) en in de Gelderwoudse Polder 6 (4+2).

*****
Recensie: Alles wat je wilt weten over vogels

*****
Natuur & Wet
Dier uit lijden verlossen

Torenvalk051206

Verschillende technieken van torenvalken om niet van hun zitplaats te waaien. Het mannetje boven (Falco tinnunculus - Kestrel; male above) bewoog zijn staart heen en weer, het vrouwtje (Falco tinnunculus - Kestrel; female) vanmiddag in De Wilck hield haar vleugels wat gespreid.

Torenvalk061206


Indischegans061206A
Steeds meer zie je (verwilderde) Indische ganzen (Anser indicus - Bar-headed Goose) in de natuur.
Langs de Burmadeweg zwerven ze rond een boerenschuurtje.