Natuur & Wet


Dier uit lijden verlossen



Vraag:

Naar aanleiding van 'Verzuim om dier in nood te helpen' een vraag:

Wanneer ik een dier zie lijden en ik denk dat het beter is om hem uit zijn lijden te verlossen, dan zal ik hem ook doodmaken. Hoe is dat juridisch geregeld, ben ik dan strafbaar?

Leo Groen


Reageren? Klik hier.
Antwoord:

Uw voorstelling van zaken onder omstandigheden een dier uit zijn lijden te verlossen is correct en dierwaardig.

Een dier dat een natuurlijke dood aan het sterven is, heeft daarbij geen hulp nodig. Daarvoor geldt de verplichting hulp te verlenen uiteraard niet.

Als u de nodige kennis bezit van dieren, en het aandurft, kunt u soms ook beter het dier dat ernstig gewond is geraakt uit zijn lijden verlossen, zoals het zo mooi heet.

.

U begaat dan weliswaar een strafbaar feit, maar omdat de wederrechtelijkheid ontbreekt (u heeft immers het bestrijden van uitzichtloos lijden op het oog) heeft u recht op een zogenaamde ‘strafuitsluitingsgrond’. Met andere woorden: geen rechter zal je onder deze omstandigheden willen straffen vanwege het nobele doel dat u nastreefde.

Zorgt u wel voor een snelle dood, dat is voor het dier de beste uitweg en ook goed voor de gemoedsrust van uzelf. Durft u dat zelf niet aan, dan is het ook in dat geval zaak zo snel mogelijk hulp te halen.

Jan Hurkmans
Milieuvizier Opleiding en Advies
6 december 2006


Natuur & Wet