Vogeldagboek©


Dinsdag 13 september 2005 - Nazomerse verwendag

Deze schapen lieten zich op de - naar het zich laat aanzien - laatste mooie zomerdag heerlijk verwennen. Tien heilige ibissen pikten insecten uit de schapenvachten en die bleven onder deze verwennerij doodstil liggen, met de ogen dicht. Vanmiddag was dit schouwspel te zien in het Lange Land in Benthuizen, einde Broekweg.

Heiligeibissen130905
Heilige ibissen (Threskiornis aethiopicus - Sacred Ibis) geven schapen een schoonheidsbehandeling.
Heiligeibissen130905A

Waterhoen130905
De snavel van dit waterhoentje (Gallinula chloropus - Common Moorhen) valt van verbazing open als hij (of zij?) zichzelf in het water weerspiegeld ziet. Vanmiddag op de Benthuizer Plas in Zoetermeer; daar ook nog een gele kwikstaart.

Goudwindes290805
Goudwindes (Leuciscus idus - Golden Orfe) in een duinmeertje bij Bergen aan Zee (29 augustus). Het waren er een stuk of twintig, althans de grote, er zitten ook veel jonge visjes. Volgens de boswachter van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland door een 'grappenmaker' uitgezet. Het is natuurlijk een onpassend gezicht: tropische vissen in een typisch Hollands landschap. Er zijn al een keer honderden vissen weggevangen, maar PWN krijgt ze niet allemaal weg. Daarvoor zou het meertje leeggepompt moeten worden.