Vogeldagboek©


Maandag 12 september 2005 - Grote grijze grijpvogel

Tweemaal kwam de grote grijze vogel naar de vogelplas. De eerste keer verkende zij het terrein, hoog in de lucht rondjes vliegend. Onder haar wisten de vele, vele duizenden vogels zich geen raad en zochten bescherming dicht bij elkaar, in grote wolken vol vleugels.

Hoewel ze richting Duivenvoorde/De Horsten wegvloog, bleef het onrustig op de Starrevaart. Telkens weer vlogen de vogels in paniek omhoog, verwachtten ze haar weer? Enkele malen was het een sperwer waarvoor ze angstig de lucht ingingen. Diverse andere keren brak er paniek uit zonder dat een roofpiet voor mensenogen te zien was.

Slechtvalk120905A
Slechtvalk (Falco peregrinus - Peregrine Falcon) heeft een watersnip gegrepen. Het is een volwassen vogel, gezien het grijze verenkleed. Verschil tussen man en vrouw is er niet, behalve dat een wijfje een stuk groter is. En dit wás een grote! Op de foto onder is ze klaar met eten en staat op het punt om weg te vliegen. De foto's zijn niet geheel scherp door de grote afstand waarop ze zijn gemaakt (ca. 400 meter).
Slechtvalk120905

Een uur later, om half 12, was ze er weer, ineens, uit het niets opduikend. Met één geweldige duikvlucht had ze een prooi te pakken, een watersnip was te laat. Daarna vloog ze naar het grote slik om haar prooi volledig op te eten; ze had duidelijk honger. Na een half uur verdween ze traag vliegend weer naar het westen.

(Vanavond zag ik foto's van een man slechtvalk die in Duivenvoorde was gefotografeerd. Duidelijk een andere slechtvalk: de opvallend gele oogvlek van het vrouwtje op de Starrevaart ontbrak.)

Kleinkoolwitje280805
Dit klein koolwitje (Pieris rapae - Small White) zat op 31 augustus bij ons huis.

Een jagende slechtvalk is een van de spectaculairste verschijnselen die je in de Nederlandse vogelwereld kan meemaken. De krachtige vlucht van een slechtvalk, de enorme snelheid van aanvallen, het blijft een fascinerend gezicht, al lijdt er altijd eentje.

Verdere waarnemingen vandaag o.a.: Zwetslootpad 1 tapuit en 1 sperwer, plasje parkeerplaats Starrevaart 1 ijsvogel, op de vogelplas zelf dodaars 1, lepelaar 11, zomertaling 2, rosse stekelstaart man 3, kluut 5, bontbekplevier 1 juveniel, goudplevier 800 à 1000, kievit 4000 à 5000, Temmincks strandloper 1, bonte strandloper 11, kemphaan 3, grutto 2, zwarte ruiter 6, bosruiter 1, oeverloper 2 en visdief 1.

Over de Temmincks strandloper maakte een vogelaar een rake opmerking: op afstand is het net een oeverloper (met wit inhammetje tussen borst en vleugels) met vertraagde bewegingen. En zonder een wippende kont.

Kruisspin100905
Nu de herfst nadert versieren steeds meer spinnen de struiken, zoals deze kruisspin (Araneus diadematus - Garden Spider) zaterdag in onze tuin.