Vogeldagboek©


Donderdag 3 maart 2005 - Sneeuwpanorama

Al diverse keren had Sjaak 'Starrevaart' Schilperoort me gevraagd om op donderdag bij zonsopgang de vogeltjes te komen tellen. Met handige smoezen was ik steeds in bed gebleven. Toen ik om 6 uur vanmorgen naar buiten keek, kon ik er niet meer onderuit: het was nog donker maar de hemel was helder en de straat zag er redelijk berijdbaar uit.

Starrevaart030305G
Kijkje op de zuidkant van de Starrevaart.

Fout! Toen ik Benthuizen uitreed, bleek dat alleen onze straat sneeuwvrij was. Ik heb nog op het punt gestaan terug te keren, maar ik ben toch naar Leidschendam gegleden, er was nauwelijks verkeer. De beloning was er: vanaf de uitkijktoren had je een magnifiek panorama over de besneeuwde wereld, onder een mooie zon en weinig wind. Een paar uur later werden koude wolken langs de zon geblazen en was de sneeuwbetovering voorbij.

Honderden wulpen en kolganzen en duizenden smienten en kieviten stonden op de slikken of lagen in enkele grote wakken. Ook wat brandganzen, Canadese ganzen, nijlganzen, een casarca, een toendrarietgans en uiteraard grauwe ganzen.

En nog steeds een flinke groep kleine zwanen, 112 waarvan 19 jonge vogels. Vorig jaar noteerde ik op 2 maart de laatste 14. Door het winterse weer blijven ze waarschijnlijk hangen. Scholeksters waren er vandaag niet zo veel, een stuk of twintig. We hebben al eerder geconstateerd (via een geringde vogel) dat ze bij vorst soms eventjes de Noordzee overvliegen, terug naar hun (niet altijd) minder koude overwinteringsgebied.

Vogelknip030305N
Aan de buitenkant zijn de werkzaamheden aan De Vogelknip afgerond. Een mooie oprit, gedeeltelijk nieuwe rietschermen. Er moet nog een nieuwe deur geplaatst worden, en binnen misschien een verfje? Er zijn stukken van de banken afgezaagd zodat er twee rolstoelen of scootmobiels kunnen staan en er zijn twee grote luiken gekomen die geheel naar beneden geklapt kunnen worden.
Vogelknip030305T

Verder o.m. 3 kemphanen, wat grutto's (een IJslandse al aardig op kleur), 3 bonte strandlopers, 3 kemphanen, 1 lepelaar, 2 waterpiepers (1 vloog langs de toren, 1 scharrelde op het ijs), 1 kluut, 1 buizerd en wat overtrekkende veldleeuweriken en koperwieken. De nieuwe toeritten naar de vogelhut zijn klaar, verborgen onder de sneeuw. In de hut moet nog de laatste hand worden gelegd voordat gehandicapten naar binnen kunnen rijden.