Vogeldagboek©


Merel020305
Deze man merel (Turdus merula - Common Blackbird; male) zit op het dak van ons schuurtje de sneeuwvlokken te bestuderen.
Woensdag 2 maart 2005 - Miezersneeuw

De hele dag miezerde het sneeuw. Berichten uit een groot deel, vooral het noorden, van het land spreken over de zwaarste sneeuwval sinds een halve eeuw, in het West-Hollandse Benthuizen was het nattig en bleef er maar een dun laagje liggen. Pas tegen de avond, toen het wat kouder werd, werd de sneeuw wat droger.

Al met al niet de deur uitgeweest en naar de spaarzame vogels in de tuin gekeken: huismussen, merels, Turkse tortels, een paar spreeuwen en kauwen, een roodborst en een winterkoning, meer niet.

Stormmeeuw250205A
Volwassen stormmeeuw (Larus canus - Mew Gull; adult winter) in winterkleed. Adulte stormmeeuwen hebben in deze tijd van het jaar een heel smal bandje over hun snavel. De band bij tweede winter stormmeeuwen is breder, bovendien hebben die een lichtgestreepte kop en borst.

Vorige week kreeg ik een melding dat er 'mogelijk een ringsnavelmeeuw' bij het geitenweitje langs de Omleidingsweg in mijn woonplaats zat. Zoals ik al vermoedde, liepen er inderdaad meeuwen met kringen op hun snavels, stormmeeuwen en zilvermeeuwen.

Zilvermeeuw250205B
Derde winter zilvermeeuw (Larus argentatus - European Herring Gull; 3th winter). Deze zomer is deze meeuw volwassen, nu heeft hij nog geen oranjerode vlek op de snavel wat kenmerkend is voor adulte zilvermeeuwen.