Vogeldagboek©


Woensdag 18 mei 2005 - Niet altijd scherp

Gisteren had ik zo'n vijftig foto's van de zwarte sterns gemaakt, allemaal onscherp. De gepubliceerde foto's had ik met mijn Panasonic geschoten. Onder ideale omstandigheden is digiscoping niet zo moeilijk, maar het lukt niet altijd even goed. Bovendien worden de kwaliteitseisen steeds hoger door alle prachtige foto's die gepubliceerd worden. Hoewel mijn camera intussen verouderd is, zit nieuwe (en daardoor betere) apparatuur er even niet in. Met hulp van een deskundige vanmorgen de zaken goed bekeken, wat aanpassingen met de instellingen besproken, camera beter op telescoop geplaatst, wat testopnames gemaakt en hopelijk morgen goed licht.

Op de terugweg vanmiddag even langs de Starrevaart gelopen. Het was vrij rustig op de plas met als leuke waarneming een zilverplevier (zie je minder vaak op binnenwater) en verder o.a. 71 wulpen, 26 grutto's (allemaal 'Hollanders', niet gebroed of uitgemaaid), 1 oeverloper, 1 lepelaar en lekker in het zonnetje een roodwangschildpad, ongetwijfeld een mislukt huisdier. In het natuurgebied Noord-Aa een grote zilverreiger.

Visdief160505
Visdief (Sterna hirundo - Common Tern) maandag in De Wilck.

Wildeeenden180505
Drie kleine kl...... wilde eenden (Anas platyrhynchos - Mallard) vanmiddag op een Starrevaartbalk.

Kraamwebspin120505
Niet alle spinnen bouwen een web, roofspinnen zijn bijvoorbeeld de kraamwebspin (Pisaura mirabilis - Nursery Web Spider; above) boven en de gewone krabspin (Xysticus cristatus - Crab Spider) onder. Het zijn algemene spinnensoorten. De kraamwebspin vorige week gefotografeerd in de Leidschendammerhout, de andere vanmiddag langs de Starrevaart.
Gewonekrabspin180505

Vanavond nog even naar De Wilck. Het was er rustig met de dieren, en lekker stil. Nog steeds 15 smienten (10 + 5), 2 oeverlopers, 1 kleine plevier en 1 vrouw bruine kiekendief die zwaar op de huid gezeten werd door grutto's en kieviten. Op een paartje knobbelzwanen met heel jonge kuikens na zie je veel minder knobbels in de polders meer dan een paar weken terug.

Net toen de vliegjes te lastig werden, ik terug wilde gaan en nog een keer de Wilckplas afspeurde, waren er maar liefst 7 Temmincks strandlopers geland. Het zijn kleine, onopvallende steltlopertjes die sluipend langs de waterrand naar voedsel lopen te zoeken.