Vogeldagboek©


Dinsdag 17 mei 2005 - Kolonie zwarte sterns

Het is altijd een zeer aangename toegevoegde waarde in de Zouweboezem, de vele libellen en andere insecten die er zitten. Vanmorgen was het te koud en te somber, de libellen vlogen niet. Dus moest ik me met de vogeltjes behelpen.... Dat was geen straf hoor, want er was van alles te zien. Ik houd geen waarnemingslijsten bij, noteer op mijn tripjes alleen de bijzondere vogels. Voor de verandering heb ik thuis alsnog de soorten in een turflijst gezet, kwam rond de zeventig.

Speciaal voor de zwarte sterns was ik naar de Zouweboezem gegaan, dat prachtige, nog stille moerasgebied waar Alblasserwaard en Vijfheerenlanden elkaar in het noorden raken. In mijn omgeving komen ze sinds een paar jaar niet meer voor, te druk, geen geschikte broedmogelijkheden meer. En ze zijn zo mooi met hun grijze en zwarte tinten, en zo sierlijk. Een stuk of 25 à 30. Als bruine kiekendief, kraai of buizerd overvloog, gingen ze massaal in de aanval.

Zwartestern170505
Zwarte sterns (Chlidonias niger - Black Tern) bij de Zouweboezem, rustend en parend.
Zwartesterns170505

Fitis170505
Deze fitis (Phylloscopus trochilus - Willow Warbler) vloog weg precies op het moment dat ik hem wilde fotograferen.

Een enkele maal vloog een purperreiger over. Een roerdomp hoempte in de verte. Doorlopend getierelier van kleine karekiet, rietzanger, fitis, ook tjiftjaf en andere algemenere soorten. In de boomgaard o.a. tuinfluiter, zwartkop, grasmus, koekoek. In het plasdrasje bij de parkeerplaats waren de meeste soorten te zien. Zeker tien oeverzwaluwen waren er aan het jagen, gezamenlijk met de andere zwaluwsoorten.

Daar verder o.a. kemphaan (4), groenpootruiter (2), bosruiter (2), kleine plevier (2), bontbekplevier (1), watersnip (2), smient (1 paar), een knobbelzwaan die het langdurig aan de stok had met een Canadese gans, beide vogels hadden partners met kuikens, ook een tureluur met 3 pullen. Op de terugreis in plasdras Donkse Laagte ook nog zomer- en watertaling en (waarschijnlijk) twee bonte strandlopers.

Ransuilen160505
Overal zie je jonge vogels, deze drie kuikens van de ransuil (Asio otus - Long-eared Owl) zijn al behoorlijk groot.