Vogeldagboek©


Huismuis170705
We zaten rustig in de tuin, toen deze huismuis (Mus domesticus - House Mouse) kennelijk onze zondagscake rook
en tot een paar meter afstand al snuffelend een kijkje kwam nemen.
Maandag 18 juli 2005 - Uit eigen tuin

Op maandagmorgen ga ik vrijwel altijd naar de Starrevaart, vastgeroest gedrag. Met de fiets eerst wat rondgereden, op het slikje in de zuidoosthoek gegluurd (3 witgatten), poosje in de hut geweest en daarna half soezend op een bankje gezeten. Genoten dus.

Heiligeibis_lepelaar180705
Heilige ibissen (Threskiornis aethiopicus - Sacred Ibis) krijgen steeds meer voet aan de grond in Holland en je ziet ze dan ook regelmatig foerageren met lepelaars (rechts en op achtergrond), zoals vanmorgen op de Starrevaart.

Boomsprinkhaan110705
Ook al in onze tuin zat vorige week deze jonge boomsprinkhaan (Meconema thalassinum - Drumming Katydid, juvenile).

Citroenvlinder170705
Aan de zijkant van ons huis heb je een mini-plantsoen met o.a. vlinderstruiken. Daar fotografeerde ik gisteren een citroenvlinder (Gonepteryx rhamni - Brimstone, above) en een vrouwtje watersnuffel (Enallagma cyathigerum - Common Blue Damselfly; female), foto onder. Een beetje een vreemde plek voor een waterjuffer: er is geen water in de buurt.
Watersnuffel170705

Eenmaal heb ik mezelf goed wakker geschud omdat er zoveel grauwe ganzen binnenvielen, dat ik ze (ook al gewoontegetrouw) ben gaan tellen. 743! De leukste dagwaarneming vond ik trouwens de ijsvogel die enkele malen bij de hut vloog. Dit jaar weinig ijsvogels gezien, een slecht jaar voor deze tere vogels, vermoed ik, in elk geval in mijn omgeving.

Verdere waarnemingen op de vogelplas: heilige ibis 2, lepelaar 44, rosse stekelstaart 1 man en 1 vrouw, kleine plevier 1, goudplevier 20, kemphaan meer dan 5, grutto 44 (veel juveniele vogels), zwarte ruiter 13, witgat 3, bosruiter 1, oeverloper 7, holenduif 7 en zomertortel 1 die met een Turkse tortel opvloog. Op het grote slik tussen de 30 en 40 nesten van visdief.

(wordt vervolgd)