Vogeldagboek©


Donderdag 2 september 2004 - Een keer kek en een keer wouw

Gefascineerd door de twee woudapen, beautifulle reigers ter grootte van een meerkoet, stond ik vanmorgen ruim voor zeven uur al bij het Koornmolengat. Het begon veelbelovend met eenmaal een luid kek-ek-ek-ek in de buurt van de zonnecollectoren. Pas twee uur later hoorde ik gedurende een paar minuten het kenmerkende blaffende geluid van de tweede vogel, die zat veel dichter bij het restaurant. En in de tussentijd helemaal niets, de vogels lieten zich niet zien.

Ook op de Starrevaart was het erg rustig. Gezien o.m. 2 geoorde futen, op de plas zaten 83 aalscholvers, een groep van 64 vloog over van oost naar west, 12 lepelaars, 4 rosse stekelstaarten (3 mannen), 2 bruine kiekendieven, 2 visdieven, 2 zwarte sterns, 1 oeverloper en 8 zwarte ruiters.

Rietgors020904
Rietgors (Emberiza schoeniclus - Reed Bunting) op een riethalm.

Meerkoet020204
Ook op de Starrevaart deze meerkoet (Fulica atra - Eurasian Coot).

Ooievaars020904
Vier van de zes ooievaars (Ciconia ciconia - White Stork) in De Wilck.

Gelekwikstaart020904
Gele kwikstaart (Motacilla flava - Blue-headed Wagtail).

Vanmiddag naar De Wilck, waar de slootkanten schoongemaakt worden. Spekkie voor het bekkie van tientallen meeuwen en blauwe reigers en 6 ooievaars. Eerst waren er 4, later kwamen er nog 2 aanzweven. Een groepje van 20 kneuen foerageerde bij de Wilckplas. Na de overvloedige regenval staat het water daar (ook) hoog en waren er geen steltlopers te zien.

Wel o.a. 8 gele kwikstaarten, 3 paapjes, 2 buizerds, 1 bruine kiekendief en een sperwer die een prooi had geslagen. Op de heenreis zat op hoogspanningsmast 57 een slechtvalk, op mast 58 ook een valk maar ik kon door het licht niet zien of dat een boom- of slechtvalk was. Op de terugreis een slechtvalk op hsm 58.