Vogeldagboek©


Maandag 4 oktober 2004 - Boomvalk vliegt soepel weg

Alsof de vogel zijn hele jonge leven nog niet anders had gedaan, zo soepel en sierlijk vloog hij op, een lenig 'hupje' makend over de top van een struik zoals valken dat zo mooi kunnen, en weg was 'ie. We hebben hem daarna niet meer gezien.

Boomvalk_Siem041004A
Siem van der Haas heeft met handschoenen - is wel nodig! - de boomvalk (Falco subbuteo - Eurasian Hobby) uit de transportdoos gehaald en zal hem enkele seconden later loslaten.

Op 20 augustus had ik contact gehad met TenneT over de jonge vogel die met een poot vastzat aan een draad op zijn nest. Dat was op hoogspanningsmast 57 langs de Vierheemskinderenweg. De poot bleek ernstig gekwetst te zijn en daarom werd de vogel naar het vogelasiel in Oegstgeest gebracht. Daar hebben ze er alles aan gedaan om hem op te knappen en vanmorgen was het zo ver dat de vogel zijn vrijheid kon herkrijgen.

Dat hebben we gedaan in het Spookverlaat, bij de Amaliahut. Daar was vrijdag nog een boomvalk gesignaleerd, daar kan de vogel voldoende bescherming vinden en daar vliegen ook nog libellen, zijn hoofdvoedsel. Nu heeft deze vogel in het asiel wel prooien gekregen maar hij heeft niet leren jagen, dus wat er van hem terechtkomt is onduidelijk. Dat geldt overigens voor alle jonge vogels waarvan zo'n driekwart het volgende levensjaar niet bereikt.

Maar 'onze' vogel was gezond, kon beide poten goed gebruiken en de kans op een leven in vrijheid mochten wij hem niet onthouden. Het gaf ons in elk geval een fijn gevoel dat met hulp van veel mensen, deze boomvalk vanmorgen het luchtruim kon kiezen.

Tapuit041004
Van vogelen is vanmorgen niet veel meer gekomen door de bezigheden met de boomvalk. Wat in De Wilck staan kijken naar de trek van de graspiepers. Links en rechts zie je tapuiten (Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear), deze zat langs het Zwetslootpad.