Vogeldagboek©


Zaterdag 2 oktober 2004 - Weer dertig graspiepers!
Vogelwerkgroep021004_groot
Rond koffietijd verzamelde de ochtendtelploeg van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. zich voor een gezamenlijke kop koffie.
Van links naar rechts Rob Kraayeveld, Jan Bal, Rob Dijs, Jan Hoogeveen met kleindochter Kira was er voor de morele ondersteuning,
de trektellers van deze ochtend Margot en Ronald Klingers, Henk Vervoort, Cor Kes, Carol Honsbeek en Wijnand van den Bosch.

World Birdwatch, de dag waarop vogels in de hele wereld op belangrijke plaatsen worden geteld, begon vanmorgen in ons land onder een gunstig gesternte. Het was prachtig vogelweer en er was volop trek. Deze week was ik al op de telpost in Zoetermeer geweest, dus besloot ik vandaag naar De Wilck te gaan. Daar was bij de Burmadeweg in Benthuizen voor deze gelegenheid een van de honderd landelijke telposten ingericht voor de doortrekkers en liepen enkele teams door De Wilck om de 'verblijvende' vogels te noteren.

Vogelwerkgroep021004B
Koffiepauze of niet, het tellen gaat uiteraard gewoon door. Zittend van links naar rechts Margot, Ronald, Cor, Carol en Wijnand (die naar een ander vogeltje kijkt...) en Henk die als een veldheer de situatie overziet.

Het was vooral de ochtend van de graspiepers. Vele honderden van deze vogeltjes die zich met hun kenmerkende trekroepje al spartelend naar Zuid-Europa voortbewegen (er overwinteren er ook in West-Europa) vlogen voorbij, meestal in kleine groepjes, soms een stuk of dertig tegelijk. Nu en dan namen er een paar een adempauze in het gras, ook even om wat bij te eten.

In de periode dat ik er was, zo tot 11 uur toen de trek duidelijk minder begon te worden, vloog ook een prachtige grote gele kwikstaart voorbij, verder o.m. kneuen, vinken, watersnippen, goudplevieren, wat veldleeuweriken, zanglijsters en boerenzwaluwen, een oeverloper. Uiteraard vlogen er ook veel 'gewone' vogels over.

Ter plekke zaten wat tapuiten, 3 buizerds, een man slechtvalk was spectaculair aan het jagen (vrijdagmiddag ook al, later ging hij op hoogspanningsmast 59 zitten), net als gisteren 2 grote zilverreigers. Anderen hadden in de tijd dat ik er was aan de oostkant van De Wilck o.a. ook nog een ijsvogel en een boomvalk gezien.