Vogeldagboek©


Dinsdag 21 december 2004 - Roerdomp op mijn laars

Dat doe ik het liefste: lekker struinen. Alleen, zodat dieren niet worden opgeschrikt door mensenstemmen, blauwgroenbruine kleding aan zodat je niet zo opvalt, langzaam in de beschutting van de begroeiing lopen, eigenlijk sluipen, en nu en dan een minuut of tien stil blijven staan. Of langer, want de vogels komen dan vanzelf. Een winterkoninkje komt aanvliegen en scharrelt wat in het riet, wat zijn ze toch klein! Eigenlijk wonderbaarlijk dat in zo'n mini-beetje veren, zo'n geavanceerd wezentje huist.

Daar liep ik dan vanmorgen langs het riet aan de noordkant van de Starrevaart. Heel behoedzaam omdat een zanglijster met mij 'mee' wandelde. Te ver voor een foto, de digiscoping-foto's mislukten, de vogel was te beweeglijk. Weer een paar meter verder en stoppen.

Starrevaart031204G
Moderne kerstman langs de Starrevaart..... (foto 3 december)

En op dat moment vliegt enkele meters voor me een roerdomp op uit het riet! Ik weet niet wie er harder schrok, de vogel of ik. In elk geval pakte ik van schrik niet mijn fototoestel maar mijn verrekijker om de vogel te volgen. Toen ik me bedacht dat ik met mijn nieuwe camera ook vliegende vogels kan fotograferen, was hij al te ver weg.

De Starrevaart was voor het grootste deel dichtgevroren. In de open stroken erg veel smienten, ik ben niet naar de hut (daar heb je beter overzicht) gewandeld om ze te tellen. Op het ijs liepen o.a. 82 bergeenden, 3 zwarte ruiters en 4 wulpen, 2 brilduikers (1 man) waren aan het vissen. Ook op de Meeslouwerplas brilduikers (2 vrouw) en o.a. 42 futen. Bij de parkeerplaats riep een waterral.

In het Zoetermeerse Prielenbos was het erg stil. Veel merels (zeker 15), wat winterkoningen en roodborsten, pimpel- en koolmezen, een paar grote bonte spechten en 2 buizerds, meer niet gezien of gehoord. Door de aanleg van nieuwe wandel- en fietspaden is dit mini-stukje natuur nog verder op zichzelf komen te staan, helaas. De nestkast van de bosuil zal dit jaar niet meer bewoond worden, de nieuwe wegen lopen onder het nest door. Overal waar de mens ingrijpt, verliest de natuur.

Tureluur191204
Langs de Zoetermeerse Plas zitten 's winters altijd wel wat tureluurs (Tringa totanus - Redshank) (foto 19 december).

Kennelijk denken de beleidsmakers dat wandelaars (al dan niet met honden) niet op fietspaden gaan lopen. Fout gedacht: zondagmorgen langs de plassen gefietst, veel wandelaars lopen op de fietspaden en mijden de wandelpaden. Dat loopt niet zo lekker en misschien krijg je wel vieze schoenen....

Onderweg slechts 9 kleine zwanen, in de Westbroekpolder 6 adulte en 3 juveniele vogels. In de Geerpolder 3 en in De Wilck 2 grote zilverreigers. Al jaren is er in het Noord-Aagebied een slaapplaats van grote zilvers, dit jaar zijn er enkele malen rond de twintig geteld. De vogels zwerven overdag in de omgeving rond. Op de hekken in De Wilck 2 slechtvalken. Het deed me denken aan 'gelukkiger' jaren toen ma slechtvalk nog leefde. Deze vogels hadden niet zo'n grote witte borst: het waren mannetjes. Ook mooi!

Gewonezwavelkopjes191204
Voordat de vorst inviel, stonden deze gewone zwavelkopjes (Psilocybe fasciculare - Sulphur Tuft) uitbundig langs de Omleidingsweg in Benthuizen. Vanmiddag nog even wezen kijken: ze waren stijf bevroren! (foto 19 december)