Vogeldagboek©


Maandag 20 december 2004 - De velduilen vliegen vrolijk voort

Woensdag was ik voor het laatst in het Bentwoud geweest, toen 3 velduilen. In de dagen erna heb ik nauwelijks meldingen gehad dus was ik vanmiddag heel nieuwsgierig of er nog uilen zouden zitten, zeker na de paar dagen lichte vorst. Het duurde wel lang maar zoals het meestal gaat: ineens waren ze er. Ze slapen gezamenlijk, ze jagen gezamenlijk.

Velduil201204
Even een pauze: deze velduil (Asio flammeus - Short-eared Owl) rust kort uit in het licht bevroren gras van het Bentwoud. Ik schrijf steeds 'Bentwoud' maar dit is nog maar het eerste stuk grond dat geschikt gemaakt is voor groene recreatie. Geleidelijk aan moet het 'woud' de komende jaren gestalte krijgen.

Het was al diep in de middag toen de eerste 2 velduilen opstegen, tot het donker werd bleven ze volop jagen en spelen en pestten ze torenvalken en omgekeerd. Ten minste 7 uilen lieten zich zien. Vaak zeilden ze laag boven de grond op zoek naar een muis, soms vlogen ze heel hoog de heldere hemel tegemoet, ver naar het oosten en ver naar het westen. Steeds hoorde je hun kreten en geblaas, het blijft een fascinerend schouwspel. Geen enkele maal heb ik ze een muis zien vangen, ik neem aan dat ze in de schemering en duisternis alsnog aan hun trekken komen.

Velduilen201204
Laat in de middag, de kleuren neigden al naar de nacht, waren deze velduilen (Asio flammeus - Short-eared Owl) nog met elkaar aan het spelen.

Blauwereiger201204
De telelens voor mijn nieuwe fotocamera is nog steeds niet gearriveerd. Dus nog even wachten op een close-up van een vliegende blauwe reiger (Ardea cinerea - Heron). Op deze foto uit het Bentwoud staat in elk geval al wel zijn kop! Op de achtergrond Waddinxveen.

Het beheer van 'natuurgebieden' is geen sinecure. Alle 'partijen' hebben hun wensen, van politici tot deskundige 'groenmensen' tot jagers tot hondenbezitters tot vogelaars tot rustzoekers. Op beheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer is vaak kritiek.

Maar ik wil ook best eens een pluim geven. In het Bentwoud doet SBB alles wat in zijn vermogen ligt om de velduilen te beschermen. Woensdag had ik gezien dat bordjes van 'honden aan de lijn' gesloopt waren (ik weet niet door wie maar heb zo een vermoeden....). Eén e-mail naar SBB en vanmiddag zag ik een overduidelijk nieuw bord staan.Bedankt Peter! Uiteraard zou ik het hele 'rustgebied' afgesloten willen zien, maar dat schijnt helaas niet mogelijk te zijn.

Vanmorgen een hele poos gekeken naar een ruzie tussen eksters en kraaien in de bomen bij 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. Zes eksters waren bezig bij en op een nest. Aan takjes trekjes, wat aan het nest rommelen, wat heen en weer vliegen. Geen ruzie. Dat betekende dat geen van de eksters 'aanspraak' maakte op het nest.

Dat werd even later bevestigd door twee zwarte kraaien die kwamen aanvliegen en meteen op het nest gingen staan. Het was duidelijk hún nest waar ze in het voorjaar willen gaan broeden. De kraaien gingen meteen in de aanval en joegen hun familieleden met hun zware snavels steeds verder weg. Na een minuut of tien droop het zestal af.