Vogeldagboek©


Dinsdag 31 augustus 2004 - Late boerenzwaluwen en jagende zwarte sterns

In de Veldhoeve zaten vanmorgen nog jonge boerenzwaluwen over de rand van hun nest te gluren. Een ander nestje was net uitgevlogen. Volgens de Veldhuijzens hebben ze dit jaar veel meer nestjes en jonge vogels dan de afgelopen jaren, in enkele nesten is zelfs driemaal gebroed. Het is ook een prachtig gezicht die jonge, sierlijke vogels op draden in de boerderij te zien zitten. Bij het vee is een royaal insectenaanbod verzekerd.

Zwartestern310804
Zwarte sterns (Chlidonias niger - Black Tern) in winterkleed jagend boven de Starrevaart.
Zwartestern310804A

Zwartezwanen310804
Zwarte zwanen (Cygnus atratus - Black Swan) zie je steeds meer 'in het wild', vanmorgen 3 op de Starrevaart.

Ook op insecten waren zwarte sterns aan het jagen. Aan de noordkant van de Starrevaart vlogen er vanmorgen 28. Een andere vogelaar had er eerder zo'n vijftig gezien. Dat kan wel kloppen want terwijl ik aan het kijken was, verdwenen er telkens een paar aan de zuidkant van de plas, toen het (weer) ging regenen vlogen er nog maar een paar.

Het was trouwens heel leuk te zien hoe de sterns op insectenjacht waren. Ze vlogen laag over het water van oost naar west, tegen de straffe wind in. Waren ze een paar honderd meter verder, dan lieten ze zich razendsnel door de wind naar het oosten terugblazen om vervolgens weer tegen de wind in de insecten van het water te pikken.

Spreeuw310804
Spreeuw (Sturnus vulgaris - Starling) op de schoorsteen bij de buren.

Verdere waarnemingen o.a. 8 oeverlopers op een vissteiger langs de Meeslouwerpolder, op de vogelplas 3 zwarte zwanen, 12 lepelaars en 17 zwarte ruiters. In De Wilck 4 kemphanen, langs het Zwetslootpad 2 tapuiten. Vlinders in Vlietland: gehakkelde aurelia, atalanta, kleine vos en kleine en grote koolwit. Een paar bloedrode heidelibellen en paardenbijters.