Vogeldagboek©


Maandag 30 augustus 2004 - Wilck-slechtvalk is terug

Op zijn vertrouwde stekkie op hoogspanningsmast 58 langs de Vierheemskinderenweg zat zondagmorgen een man slechtvalk. Cor Kes had hem vrijdagavond al gezien op hsm 57, ook een van zijn favoriete uitkijkposten. Hoewel je het nooit zeker weet, mag je gerust aannemen dat het om 'onze' slechtvalk gaat waarvan begin dit jaar het vrouwtje is doodgegaan.

De laatste jaren keerden de slechtvalken steeds al in augustus terug, in 2002 zelfs op 9 augustus. Overigens heb ik nog geen nieuws over het DNA-onderzoek van de dode slechtvalk.

Vanmorgen een paar uurtjes bij het Koornmolengat in Zevenhuizen geweest waar twee woudaapjes verblijven in de rietvelden ten noorden van het eetcafé. Vanaf de dijk langs de Rotte zijn ze (soms) goed te zien. Vanmorgen liet een vogel zich wel een paar minuten lang horen, het geluid klinkt als het gedempt geblaf van een hond in de verte, maar door de harde wind bleven de vogels onder in het riet zitten en lieten ze zich niet zien.

Op deze pagina een aantal foto's van insecten die ik zaterdag heb gemaakt, de twee zweefvliegen vlogen langs de Benthuizer Plas, het uiltje zat bij ons in de tuin.

Gewonependelvlieg280804
Gewone pendelvlieg - Helophilus pendulus - Hoverfly

Blindebij280804
Blinde bij - Eristalis tenax - Dronefly

Huismoedertje280804
Huismoedertje - Noctua pronuba - Large Yellow Underwing