Vogeldagboek©


Dinsdag 24 augustus 2004 - Uitzicht Amaliahut

Bij de Amaliahut aan het Spookverlaat heeft de 'knotploeg' van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. flink huisgehouden. Het resultaat is dat je vanuit de dichtgegroeide hut weer over het plasje kan kijken.

Vanmorgen was er (nog) niet veel te zien, een grote bonte specht, een tjiftjaf, een buizerd, maar het bedje is voor de vogels gespreid! Ongetwijfeld zullen ijsvogels binnenkort op de stokken die her en der voor de hut zijn gestoken, een uitzichtpost vinden voor hun jacht op visjes.

Graphomyiamaculata240804
Deze vlieg (Graphomyia maculata; female), waarschijnlijk een vrouw omdat de vleugels van een man geler zijn, zat langs het pad naar de Amaliahut. Voor zover mij bekend is er geen Nederlandse naam voor deze vlieg.

Tapuit240804
In De Wilck foerageren diverse tapuiten (Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear). Vanmorgen verder o.a. 1 grote zilver- en 1 juveniele purperreiger. In de Wilckplas zwom een zwarte zwaan. Toen de vogel opvloog, waren zijn opvallende zwart-witte ondervleugels mooi te zien.

Heiligeibis180804
Enkele foto's die ik vorige week op de Starrevaart heb gemaakt. Twee vogels die (van oorsprong) uit Egtypte komen naast elkaar op een poortje: heilige ibis en 2 nijlganzen (Threskiornis aethiopicus - Sacred Ibis and 2 Alopochen aegyptiaca - Egyptian Goose). Hieronder een juveniele geoorde fuut (Podiceps nigricollis - Black-necked Grebe).
Geoordefuut160804