Vogeldagboek©


Maandag 23 augustus 2004 - Kwartet paapjes

Na de ochtendbuien was het vanmiddag aangenaam weer. Ook vlinders en libellen vonden dat, bij de Meeslouwerplas zag ik grote koolwitjes, kleine geaderde witjes, dagpauwogen en klene vossen namens de vlinders en paardenbijters en bloedrode heidelibellen namens de familie libellen. Door het vochtige weer deze zomer zijn er veel minder vlinders en soortgenoten dan tijdens de droge zomer vorig jaar.

Paardenbijter230804
Vrouwtje paardenbijter (Aeshna mixta - Migrant Hawker; female).

Kleinevos230804
Kleine vos (Aglais urticae - Small Tortoiseshell).

In het hoekje van de porseleinhoentjes aan de Starrevaart was het rustig, slechts eenmaal zag ik kort zo'n 'bont waterhoentje' of 'moeraskwartel' zoals enkele bijnamen luiden. Terwijl ik daar rustig stond te kijken, kwamen in de buurt even vier paapjes foerageren, ze vlogen tussen het riet en de begroeiing (zuring) langs de Kniplaan heen en weer. Een ijsvogel flitste langs het hoentjeshoekje. Op de plas verder o.a. 22 lepelaars, 10 heilige ibissen, 1 overvliegende (juveniele) ooievaar en 1 witgatje.

Paapje230804
Paapjes (Saxicola rubetra - Whinchat) langs de Starrevaart.
Paapje230804A

Zondagmorgen zat een ouder boomvalk triest (nou ja, aan de valk zelf was niets te zien, maar ik vond het triest) op hoogspanningsmast 58. Guido vertelde me dat hij wel eens een boomvalkpaartje dagenlang het nest had zien inspecteren nadat een havik hun jong had geroofd. Ik weet niet hoe lang deze boomvalken in de buurt blijven, ik probeer ze in de gaten te houden. Naast de Wilckplas, op een gemaaid weiland, zaten 3 tapuiten, 7 gele kwikstaarten, putters en kneuen.

Vanavond op dezelfde plaats in De Wilck weer (nog steeds) 3 tapuiten, ook bij de maïsvelden ten noorden 2 tapuiten plus een aantal paapjes die steeds opvlogen om insecten te vangen. Vier soorten reigers in De Wilck bij elkaar: diverse blauwe, 1 kleine zilver-, 1 grote zilver- en 1 purperreiger. Vele tientallen watersnippen, 3 zomertalingen, 1 zwarte ruiter, een twintigtal gele kwikstaarten.

Tegen het donker worden kwamen van alle kanten wulpen aanvliegen, grote slierten tegen de prachtige zomeravondlucht, om 9 uur had ik er zo'n elfhonderd geteld die op twee slaapplaatsen gingen overnachten.