Vogeldagboek©


Vrijdag 12 september 2003 - Sierlijke vogels

Al eerder heb ik eens geschreven over mijn warme sympathie voor sierlijke vogels als de zwarte stern. Op de Starrevaart was vanmiddag een late zwarte stern bezig om met gracieuze duiken insecten op te pikken die vlak boven de waterspiegel zweefden. Een zwarte stern in winterkleed kan je verwisselen met de veel zeldzamer juveniele witvleugel- of witwangstern, maar alleen al de vrijwel egale grijze vleugels en staart deden een vergissing uitsluiten.

Een andere elegante vogel is een boomvalk, vanmiddag vloog er een hoog boven de vogelplas, de slanke vleugels doen denken aan een grote zwaluw. En daar was het deze roofpiet kennelijk om te doen, want er vlogen meer dan honderd boerenzwaluwen en ten minste 7 huiszwaluwen. Ook zwaluwen vallen bij mij in de categorie 'elegante vogels', al hoorde ik dat iemand ze eng vond omdat ze op vleermuizen lijken, maar die persoon zal wel te veel naar de thriller The Birds van Alfred Hitchcock hebben gekeken.

Het verschil tussen elegantie en kracht was duidelijk te zien toen een juveniele havik over de Starrevaart vloog: een macho waar alle vogels in paniek voor opzij stuiven, zijn vooruit gestoken borst tekent zijn kracht. Vandaag zag ik ook weer het vrouwtje bruine kiekendief zonder lichte kop. Nu vloog ze, en duidelijk waren de lichte 'ouderdomsveren' aan de rand van haar voorvleugel te zien. Ze zocht vlak bij de hut beschutting in het riet. Verder op de plas o.m. 3 dodaarzen, 18 lepelaars, 1 oeverloper, 1 wulp, 8 zwarte ruiters en 1 kluut, in de 'Zwetpolder' 2 grote zilverreigers.

Zwartenachtschade120903
De nachtschadefamilie bestaat uit een bont gezelschap van maar liefst zo'n vijftienhonderd soorten: van zeer giftige planten zoals bilzenkruid en giftige planten als bitterzoet en zwarte nachtschade, tot planten die gebruikt worden voor voeding en genot zoals aardappelen, tomaten en tabak. Zwarte nachtschade (Solanum nigrum - Black Nightshade) is een algemeen plantje dat bloeit van juni tot in de herfst, deze foto vanmiddag gemaakt bij de Starrevaarthut.