Vogeldagboek©


Donderdag 11 september 2003 - Lastige roofpiet

Vandaag stond er een straffe noordwesten wind. Mooie stapelwolken, nu en dan een grijze wolk ertussen, flink wat zon en geen regen, maar de vogels vinden dit weer kennelijk niet prettig. Noch in De Wilck noch op de Starrevaart was er veel te beleven. In de 'Zwetpolder' de gebruikelijke grote zilverreiger, op de Starrevaart neemt het aantal smienten geleidelijk aan toe, vandaag 340. Verder o.m. 14 lepelaars, 1 kluut, 5 zwarte ruiters en 1 heilige ibis.

Bruinekiekendief110903H
Deze roofpiet heeft me lang beziggehouden. De vogel zat in de noordoosthoek op een prooi, fladderde na een langdurige schranspartij wat rond en verdween toen in het riet. Hij miste de kenmerken van een buizerd (zoals o.a. gestreepte borst en staartbandering), had ook niet het koppie van een buizerd, maar had ook niet de gele kop van een bruine kiekendief vrouw of juveniel. Toch denk ik, na raadpleging van een andere vogelaar, dat het een adult vrouwtje bruine kiekendief (Circus aeruginosus - Western Marsh Harrier, female) moet zijn geweest. Juveniele vogels en volwassen vrouwtjes hebben soms nauwelijks geel op hun kop, de streepjes op de kruin en vooral de lichte iris wijzen op een paar jaar oud vrouwtje.

Slobeend270803
Mannen slobeenden beginnen al weer wat van hun eclipskleed te verliezen en trekken hun bruidskleed aan. Voor degenen die moeite hebben om verschil te zien tussen man slobeend in eclipskleed (Anas clypeata - Shoveler, male eclipse) en vrouwtjes of juveniele slobeenden: de mannen hebben een donkere kop en een opvallende donkere verticale streep tegen hun snavel. Foto gemaakt bij de Amaliahut op 27 augustus.

Wintertaling_man090903
Het is op afstand soms lastig op zomer- en wintertalingen uit elkaar te houden. Zomertalingen hebben echter altijd een lichte streep boven hun oog, wintertalingen niet. Dit is een man wintertaling in eclipskleed, hij lijkt sprekend op een vrouw wintertaling, juveniele wintertalingen zijn iets donkerder. Dat het hier om een man wintertaling (Anas crecca - Common Teal, male eclipse) gaat is op de foto (gemaakt op 9 september bij Amalia) niet te zien, maar weet ik omdat ik al een stukje van zijn gouden triangel bij zijn staart kon zien. Karakteristiek is ook de opvallend witte streep op de onderstaart.