Vogeldagboek©


Maandag 1 september 2003 - Schuivende dijken

Regen, het is wel weer even wennen na zo'n lange periode van droogte. Na de alarmerende berichten dat onze veendijken zo 'licht' geworden zijn dat ze makkelijk van hun voetstuk schuiven, kijk ik overal goed uit of ik geen scheuren of sijpelend water zie. Een Duitse schaakvriend, hij is meteoroloog en geïnteresseerd in alles wat met vochtigheid te maken heeft, had gehoord over onze schuivende dijken en me met verbazing een e-mail gestuurd: "Ihr seit doch eigentlich die Kings im Deichbau, wieso nehmt ihr dann Moor, wenn man weiß, daß das Moor absackt ohne Feuchtigkeit!". Ik heb ook met grote verwondering gelezen dat onze waterbeheerders met hun eeuwenlange ervaring niet weten hoe onze dijken zich gedragen als er een tijdje geen regen valt. Weer een stukje vertrouwen in autoriteiten verloren.

Aalscholver010903
Deze aalscholver (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant) is het slachtoffer geworden van een visser. Ergens aan zijn buik of op zijn rug zat een nylondraad met een dobber (een wakertje, volgens een kenner), de vogel had er zichtbaar last van en pikte ernaar, zonder succes.

* In het weekeinde telden we 6 jonge egels die in onze tuin scharrelden. Waarschijnlijk dat er een verdwenen is, want vrijdagavond liep een egeltje op de parkeerplaats en die is mogelijk niet teruggekomen.

Vanavond moesten we vaststellen dat de egels onze tuin waarschijnlijk verlaten hebben: we hebben ze de hele dag niet gezien. Of gehoord, want als ze in hun nest zijn, hoor je meestal ook nog wel wat gestommel. Het nest ziet er ineens ook verfomfaaid uit. We nemen aan dat moeder egel met haar inmiddels opgegroeide kroost is vertrokken naar een gebied waar ze meer ruimte en voedsel ter beschikking hebben.

Futen010903A
Voor de Starrevaarthut zat een futenpaar (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) met een pasgeboren jong. Het is altijd grappig zo'n klein gestreept fuutje op de rug van zijn ouders te zien. Nu en dan dook de fuut gewoon met kind en al onder water.
Futen010903

Na een paar dagen 'rust' vanmorgen weer op stap geweest. In de Oostbroekpolder had ik even werk om alle vierhonderd goudplevieren te tellen, er zaten er nog heel wat bij met hun zwarte zomerbuik. In De Wilck 1 grote zilverreiger, in de 'Zwetpolder' 2. Boven de Starrevaart vlogen tientallen boeren- en huiszwaluwen, 1 man en 1 vrouw bruine kiekendief, 1 buizerd, 1 sperwer. Verder o.a. 1 geoorde fuut in zomerkleed en 1 geoorde fuut in winterkleed of juveniel, de rosse stekelstaartmoeder heeft nog 2 van haar 4 pullen over, verder nog 1 vrouw en 7 mannen stekelstaart, 1 zomertaling, 1 kemphaan, 1 oeverloper en 4 zwarte ruiters.

Vanavond bij De Wilckplas geweest. Waargenomen o.a. 2 zomertalingen, 1 oeverloper, 3 zwarte ruiters, 2 juv. kemphanen, 1 juv. purperreiger, 1 juv. koekoek, 1 vrouw bruine kiekendief en 1 groenpootruiter die even in de plas een slokje nam en toen verder naar het zuidwesten vloog.