Vogeldagboek©


Donderdag 28 augustus 2003 - Eindelijk regen op komst

Het gaat regenen, eindelijk. De wolken werden vanmiddag steeds dreigender, er viel al een spatje, wind en regen komen eraan. Je leest en hoort hoe hard de natuur vocht nodig heeft, planten en bomen verdrogen, opvangcentra krijgen uitgedroogde en magere dieren binnen, ze kunnen geen voedsel meer vinden. De polderslootjes staan nog wel vol, maar je ziet de gele plekken en je ruikt bijna de droogte van het land.

Zou onze tuinegel aanvoelen dat er regen, wind en lagere temperaturen op komst zijn en dat ze daarom zo sjouwt met nieuw huisraad? Vanmorgen liep ze opnieuw in een uitzonderlijk hoog egeltempo door de tuin om plantenresten te verzamelen, ook groene planten moesten eraan geloven, alles werd naar haar uitdijende woning gebracht.

Voordat de regen ging vallen, vanmiddag een poosje in De Wilck geweest. Drie paapjes doken vanaf hun uitkijkpost op een hek steeds naar beneden de begroeiing in, zaden genoeg. De juveniele purperreiger die al een paar weken in De Wilck zit, landde even vlakbij, helaas vloog hij al weer weg voordat ik een foto van deze fraaie bruine vogel kon maken. Ook 2 grote zilverreigers waren actief aan het vissen, nu en dan doken hun ranke witte halzen met gele snavel uit de slootkant omhoog, later vlogen ze samen naar het oosten. Verder o.m. 7 kemphanen, 3 zwarte ruiters, 2 witgatjes en 1 vrouw bruine kiekendief.

Paapjes280803
Twee van de drie paapjes (Saxicola rubetra - Whinchat) die vanmiddag in De Wilck zaten.
Paapjes280803C