Vogeldagboek©


Dinsdag 29 juli 2003 - Twee bedelende sperwers

Al maanden speur ik het Prielenbos af naar sperwers, of eigenlijk naar een sperwernest. Zouden ze er dit jaar weer broeden? Vorig jaar waren er twee jonge sperwers uitgevlogen, hoewel hun moeder was verongelukt en vader ze alleen moest voederen, gelukkig waren ze toen al vrij groot. Dit jaar had ik al enkele malen een sperwer in en bij het bosje gezien, bij enkele 'verdachte' nesten hoog in de bomen heb ik urenlang staan kijken en luisteren, er waren enkele meldingen van een sperwer met prooi die richting Prielenbos vloog, maar ik heb absoluut niets kunnen ontdekken. Onlangs nog een bericht nagetrokken dat er in een bepaalde hoek een nest op slechts enkele meters hoogte zou zitten, niets gevonden.

Terwijl ik vanmiddag wat verwonderd naar argusvlinders stond te kijken (ik had ze al een tijd niet gezien; thuis las ik in mijn vlinderboek dat er een voorjaars- en zomergeneratie is, die laatste is nu uitgevlogen), hoorde ik ineens middenin het Prielenbos de 'zielige' bedelroep van een sperwerjong. Niet eenmaal, niet tweemaal, maar de hele tijd dat ik in het bos was, zo'n anderhalf uur. En niet één jong, maar twee!

Hoewel niet helemaal zeker, ze kunnen immers ook ergens anders geboren zijn, mag je toch aannemen dat ze in het Prielenbos ter wereld zijn gekomen. Ik heb ze enkele malen zien vliegen en een paar keer, tussen takken en twijgen door en op flinke afstand, prachtig in de kijker gehad. Al forse vogels, met donkerbruine veren, in tegenstelling tot het blauwe en grijze verenpak van hun ouders, die heb ik trouwens niet gezien. Ik heb voluit van de twee jonge rakkers staan genieten, wat hebben ze mij de afgelopen tijd weten te foppen!

Voor de vlinderaars: leuke aantallen argusvlinders, atalanta's, dagpauwogen, kleine vossen, kleine witjes, distelvlinders en kleine aantallen bruine zandoogjes, citroenvlinders, gehakkelde aurelia's en landkaartjes. Erg veel gammavlinders (een nachtvlinder). Verder nog de gewone oeverlibel en paardenbijters. Als je deze dagen door het Prielenbos wandelt, trek wel een lange broek aan en iets met lange mouwen, want als je 'lekker' bloed hebt (en dat heb ik), zit je snel vol met insectenbeten!

Vanavond in en bij de Wilckplas o.a. 3 zwarte ruiters, 3 oeverlopers, 4 watersnippen, 4 witgatjes, 1 dodaars, 1 zomertaling, 1 buizerd en tientallen kemphanen en wulpen.