Vogeldagboek


Zaterdag 2 augustus 2003 - Warme week 31

De afgelopen week ben ik lekker lui geweest - heeft te maken met het warme, lome weer, als echte polderjongen houd ik meer van gematigde temperaturen. Nu en dan wat korte uitstapjes, veel leverde het niet op want het is erg rustig in vogelland, ik schreef het al eerder. Wel overal erg veel vlinders! Hieronder een aantal foto's en 'aardige' waarnemingen van de afgelopen dagen.

Muntvlindertje310703
Een heel klein nachtvlindertje dat overdag vliegt en vrij talrijk is, is het mooi gekleurde muntvlindertje (Pyrausta aurata - Mintmoth). De foto is gemaakt op 31 juli in een volkstuin in Schiebroek.

Haas310703
Dit haasje (Lepus europaeus - Brown Hare) keek me donderdagavond bij de Wilckplas onvervaard aan.

Starrevaart 30 juli: de oude lepelaarman met 20 soortgenoten, 2 oeverlopers, 1 adult en 1 juveniel geoorde fuut, 2 heilige ibissen (1 ongeringd, 1 met ringen aan beide poten), 1 vrouw bruine kiekendief en de geringde aalscholver KS.

Wilckplas 31 juli: 5 gele kwikstaarten, 1 op graspiepers jagende boomvalk, 1 zomertaling, 2 zwarte ruiters, 3 witgatten, 6 oeverlopers en in de Nieuwe Groenendijkse Polder 9 goudplevieren, in De Wilck en omliggende polders enkele tientallen kemphanen.

Wulp020803A
Deze wulp (Numenius arquata - Curlew) landde vanmorgen eventjes vlak bij me langs het Gelderswoudse Kerkpad.

Vanavond van half 7 tot 8 uur in De Wilck geweest. De watersnippen lijken massaal teruggekeerd: alleen al in het plasje 40, in totaal zo'n zestig. Overvliegend 2 roepende regenwulpen. Verder o.m. 2 dodaarzen (een al in winter- en een nog in zomerkleed), 4 oeverlopers, 4 witgatten, 3 zwarte ruiters, 40 kemphanen, 6 tureluurs, 6 grutto's, 6 witte kwikstaarten, 3 gele kwikken, 34 grauwe ganzen en 3 buizerds.

Watersnip020803A
Watersnip (Gallinago gallinago - Snipe) vanavond in de Wilckplas. Watersnippen hebben een wat houterige manier van voedsel zoeken, hun lange snavel drijven ze met schokkende bewegingen diep de modder in.