Vogeldagboek©


Maandag 18 november 2002 - Smienten

Vele duizenden smienten overwinteren in ons land. Deze fraaie eenden, die niet voor niets fluiteenden genoemd worden, broeden in Noord-Europa en zoeken hier in de polders 's winters hun kostje (gras) bij elkaar. Natuurlijk levert dat schade op, daar staan vergoedingen tegenover. Het is nu eenmaal ondenkbaar (en uiterst onwenselijk) dat de mens een natuur kan 'creëren' die louter en alleen bestaat uit voor ons (en in dit geval voor de boer) welgevallige planten en dieren.

Toch tonen politici, ongetwijfeld onder druk van lobbyisten uit boer- en jagerskring, zich bereid om de nog maar enkele maanden oude Flora- en faunawet, die na twintig jaar zorgvuldig afwegen van alle belangen tot stand is gekomen, alweer te veranderen en de smient vogelvrij te verklaren. De verkiezingen naderen, opportunisme (stemmen winnen uit eigenbelang) viert bij diverse 'volksvertegenwoordigers' hoogtij. Een bedenkelijke zaak.

Smient181102
Smienten (Anas penelope) zijn fraaie eenden, boven een man en hieronder een paartje, foto's gemaakt op de Starrevaart

Smienten181102

Een prachtige belevenis vanmorgen in de Starrevaarthut. Als álle vogels de lucht ingaan, weet je dat er een grote roofvogel in de buurt is, bijvoorbeeld een slechtvalk of een havik. Het was ditmaal een havik, een heel grote, dus een vrouwtje, ze vloog recht op de hut af, de horizontale bandering op de borst en haar hangborst waren wel van erg dichtbij te zien! Ze ging over de hut heen en zeilde vervolgens nog eens over de plas. Wat een indrukwekkende jager is het toch!

Ook jakkerde nog een sperwer laag over, een buizerd was in het riet aan het rommelen. De eerste man brilduiker is gearriveerd, hij begon onmiddellijk te baltsen met een van de 5 vrouwtjes brilduiker, verder o.m. 6 zwarte ruiters en 6 rosse stekelstaarten. In de Benthuizer Zuidpolder zaten 201 kleine zwanen. Gistermiddag in het Alblasserbos een zingende groep van meer dan zestig sijzen, een fantastisch geluid weten die leuke vogeltjes met elkaar te produceren, net of de bomen zingen.

Zilvermeeuw181102
Op de Starrevaart zat vanmorgen een zilvermeeuw (Larus argentatus) met een gele ring met zwarte code om zijn linkerpoot. De vogel zat te veraf om hem goed te kunnen fotograferen, dus maar een andere zilvermeeuw geknipt die dichtbij op het eilandje zat.