Vogeldagboek©


Vrijdag 15 november 2002 - Rustig

Lekker koud was het vanmorgen in de polders, licht nevelig, er lag een grauwwitte gloed over de weilanden. Je zou dan denken: gedempte geluiden dus van de stilte genieten, maar toen ik door De Wilck liep, dreunden bouwactiviteiten aan de HSL en in Hazerswoude-Dorp en geknal van jagers door de lucht.

Het lijkt wel of met dit type weer de vogels zich aanpassen en zich trager voortbewegen dan bij verwarmend zonlicht. Schijn bedriegt ongetwijfeld, het zal wel komen omdat ik in de herfst zelf wat trager vooruitkom. Hoewel, deze twee buizerds aan de rand van De Wilck hielden zich ook wel heel lang heel rustig. Op hoogspanningsmast 58 zat het mannetje slechtvalk, duizenden smienten hebben zich intussen in De Wilck verzameld, een speurende sperwer vloog voorbij, die joeg alles op en dan zie je pas goed hoeveel vogels er zitten op de weiden en in de slootjes.

Buizerds151102
Rustende buizerds (Buteo buteo) op een licht nevelige morgen in Polder Nieuw Groenendijk
BuizerdsA151102

Wilcplas151102
Even later werd het wat lichter en heb ik deze foto van de Wilckplas gemaakt, met op de achtergrond het geriefbosje

Gisteren ben ik nog even achter de kleine zwanen aangeweest. In de Benthuizer Zuidpolder zaten er 162, in totaal telde ik er rond Benthuizen 181, waarvan 22 jonge vogels.