Vogeldagboek©


Landkaartje020507
Vandaag zag ik tientallen landkaartjes (Araschnia levana levana - Map Butterfly), vooral op fluitenkruid.
Deze foto heb ik gemaakt in het Spookverlaat.
Woensdag 2 mei 2007 - Smelleken en leeuwerik

Smellekens, valkachtigen, zijn de kleinste roofvogels die je in ons land kan zien. Te zien krijg je ze overigens niet vaak. Alleen als ze op trek zijn van of naar hun broedgebied in het noorden van Europa. Dan worden ze met name langs de kust gemeld.

Gistermorgen zag ik een klein roofvogeltje laag over De Wilck scheren. Door de grootte en het vluchtpatroon weet je dan al bijna zeker: smelleken. Door laag over de grond te vliegen probeert het smelleken kleine vogels op te stoten. In dit geval was dat een veldleeuwerik.

Smelleken_veldleeuwerik
Na de mislukte aanval vloog het smelleken links (Falco columbarius - Merlin; left) weg. Rechts een veldleeuwerik (Alauda arvensis - Eurasian Skylark) die ik op 25 april in De Wilck had gefotografeerd.

De leeuwerik had de grootste moeite om uit de klauwen van het roofpietje te blijven. Het luchtgevecht speelde zich op flinke hoogte af. Enkele malen dacht ik: nu gaat het mis (meevoelend met de zwakke partij....). Maar het smelleken kreeg de leeuwerik toch niet te pakken. Uiteindelijk vloog het smelleken verder naar het oosten en ging de veldleeuwerik terug naar zijn of haar grassprieten.

Gisteren en vandaag korte uitstapjes gemaakt. In de Oostbroekpolder gisteren 1 regenwulp. Vandaag op de Starrevaart 1 man zomertaling.

Kleineplevier020507A
Vanmorgen zaten er twee kleine plevieren (Charadrius dubius - Little Ringed Plover) langs de Benthuizer Plas.


*****
Recensie: Vogelzang in beeld en Libellen in beeld

Viervlek020507
Een viervlek (Libellula quadrimaculata - Four Spotted Chaser; male) vandaag langs de Meeslouwerplas. Op deze foto is goed te zien dat het een man is, o.a. door de uitstaande achterlijfaanhangsels. Bij vrouwtjes zijn die recht.

Gewonebandspanner020507
Gewone bandspanner (Epirrhoe alternata - Common Carpet) in het Spookverlaat.