Vogeldagboek©


Slobeend170107
Man slobeend (Anas clypeata - Northern Shoveler; male) vanmorgen in De Wilck.

Woensdag 17 januari 2007 - Oranje sperwer

Sperwer170107
De fel oranje gekleurde sperwerman (Accipiter nisus - Sparrow Hawk; male) op het schuurtjesdak van de achterburen.

Al eerder heb ik het eens gezegd: soms stap je 's morgens de deur uit en je komt 's middags terug zonder al te veel te hebben gezien of beleefd. Vanmorgen was het weer zo'n dag dat...

'k Liep de tuin uit nadat ik nog even had gepraat met het koor zingende mussen (elke dag zitten er zo'n twintig huis- en tien ringmussen heerlijk in de tuin te kwetteren), toen ik aan hun in één klap veranderende toonhoogte begreep dat er een roofpiet in de buurt was.

En ja hoor, aan de overkant van het pleintje achter ons huis zag ik een schim op een schuurtjesdak neervallen: een man sperwer! De vogel was fanatiek op strooptocht, dat zag je aan zijn felle, spiedende blik. Het oranje op zijn borst en kop leken wel oorlogskleuren; normaal voor deze tijd van het jaar.

Ik had de fototas in mijn hand, snel de camera eruit en ik kon twee foto's maken voordat hij over me heen onze tuin indook. Een musje was wat onvoorzichtig maar wist zich op tijd bij zijn maatjes te voegen in de gemeen stekende en dus beschermende hulstboom. De sperwer ging nog een paar seconden op het dak zitten en verdween toen.

Tsja, als je vervolgens de polders inrijdt en de vele honderden meeuwen gezapig op het grasland zie foerageren, moet je even afkicken... Maar daar dook de eerste grote zilverreiger al op: in de Oostbroekpolder. Er zaten er ook nog in De Wilck, de Barrepolder, de Zwetslootpolder en het Noord-Aa (SBB).

Vandaag geen slechtvalk in De Wilck, gisteren wel. Verder o.a. in de Meerpolder 1 dodaars. Door het Prielenbos gestapt, het was er heel stilletjes. Zo rond het middaguur begon het licht te spetteren. Het stroomde al naar beneden toen ik in de Oude Groenendijksepolder nog 520 kolganzen kon tellen; daar zie je ze niet vaak.


*****

In De Wereld Draait Door van dinsdagavond werden de twee nieuwe presentatoren van het radioprogramma Vroege Vogels voorgesteld. Om ze op hun vaardigheid te testen werden enkele vogelgeluiden afgespeeld en werden - daarna - de foto's van de vogels getoond. Twee van die foto's (kneu en nachtegaal) kwamen uit Vogeldagboek, en werden keurig (met vermelding van de website van Vogeldagboek) in beeld gebracht. Leuk toch?

DWDD_kneu1_160107
Nadat de kneu (zie Foto's desktop) groot in beeld was geweest, bleef hij nog even staan onder de desk van VARA's De Wereld Draait Door. Op de foto v.l.n.r. Martin Bril, Matthijs van Nieuwkerk, Andrea van Pol en Menno Bentveld. Het item zat aan het eind van DWDD van gisteren en is via de computer te bekijken.


*****
Recensie: Boeren van toen


Smienten170107
Twee mannen smienten (Anas penelope - Eurasian Wigeon; 2 males, 1 female)
vanmorgen in gevecht om een vrouwtje dat trouwens haar snaveltje aardig weet te roeren.